John Ajvide Lindqvist

John Ajvide Lindqvist

Månadens författare i oktober 2022

På sätt och vis är det symptomatiskt att John Ajvide Lindqvist (f 1968) också är en framstående illusionist. Redan som 13-åring klarade han inträdesprovet till Svensk Magisk Cirkel och deltog senare i nationella och nordiska mästerskap, ja rentav i junior-VM. I tonåren blev han en omtyckt gatu­artist i Gamla Stan. För en yngling som hade varit svårt mobbad under uppväxten blev detta en skön revansch.

Även i sitt författande har John Ajvide Lindqvist länge framstått som en trollkarl. Han lyckas på ett osökt sätt länka in det ofattbara skräckfyllda i en grå vardag. John Ajvide Lindqvists mest gripande verk är debutromanen Låt den rätte komma in (2004), där en mobbad pojke i 1980-talets Blackeberg får hjälp av en grym, men medkännande flickvampyr att finna en livsväg och slutgiltigt bli av med sina plågoandar. En omaka kärlek som görs mycket trovärdig.

Lika illusoriskt skildrar han i nästkommande roman, året därpå, hur de döda plötsligt börjar vakna till liv och stiga upp ur sina gravar, ett faktum som först väcker förundran och glädje hos anförvanterna men snart avlöses av skräck då man märker att skeletten skriver sin egen agenda och blir ett hot mot den vedertagna ordningen. Myndigheterna ser sig tvingade att utfärda en byråkratisk förordning angående Hanteringen av odöda - som också är bokens titel - innan de döda på ett gåtfullt sätt slutar att vakna till liv.

Dessa båda böcker, som jag fortfarande håller högst i författarskapet, har översatts och fått spridning över hela världen. Tomas Alfredsons filmatisering från 2008 gör Låt den rätte komma in full rättvisa, ja över­träffar den faktiskt i uttryckskraft. Uppföljarromanen väntar fortfarande på sin regissör.

John Ajvide Lindqvists romaner handlar alltid i grunden om mänskliga relationer och senare i författarskapet har han släppt skräcktemat. En övergångsroman härvidlag, Himmelstrand (2014), är en annan av mina favoriter. Den utspelar sig på en campingplats där fyra dysfunktionella familjer vaknar upp en morgon och finner att alla andra turister är försvunna. Världen har förvandlats till en enda stor grässlätt och dagen, utan någon synlig sol, blir aldrig natt. Ur radion strömmar oavbrutet svensktoppsmusik ut och senare i romanen uppenbarar sig Peter Himmelstrand själv. Allt ställs på sin spets för de drabbade i denna overklighet, med ibland svåra konsekvenser.

Helt realistisk, men lika sugande, är John Ajvide Lindqvists längsta roman på över 700 sidor, Vänligheten (2020). Berättelsen tar sin utgångspunkt i att en stor gul container plötsligt uppenbarar sig i Norrtäljes hamn en sensommardag 2018. Containern innehåller 28 döda flyktingar och en stinkande sörja. Detta får en långtgående effekt för stadens invånare. Successivt ger deras vänlighet under tidens gång vika för ovilja och aggressioner. En grupp på sex personer, som vi får följa under 30 år, spelar huvudrollen i romanen.

Vill man ta del av författarens absurda humor rekommenderas Alternativa fakta om fåglar (2021), ett fakeornitologiskt verk illustrerat av hustrun Mia. Här kan man bl a få förklarat varför korpar har så lätt att imitera danska och få reda på hur många svalor det krävs för att skapa en sommar.

Allvarlig är däremot den senaste boken Verkligheten (2022). Den är dessutom tunn, bara ca 150 sidor lång och den utspelar sig under ett dygn, men hinner leverera en mycket träffande kritik mot den digitala världen. Huvudpersonen Heidi Hallberg driver en realityshow, Hemma med Hallbergs, och upptäcker en dag att fiktion och verklighet har glidit samman. Hon kan t ex inte längre skilja mellan äkta och oäkta känslor hos sig själv. Producenten och hela teamet har manipulerat sönder allting!

John Ajvide Lindqvist har många strängar på sin lyra. Han har också skrivit filmmanus och teaterpjäser samt mottagit en rad priser, bland annat Selma Lagerlöf-priset och GP:s litteraturpris samma år 2008.

Sitt efternamn Ajvide har han fått genom sin hustru arkeologen och poeten Mia Ajvide (f 1950). Ajvide är en forntida boplats på Gotland. Paret bor på Runmarö och Rådmansö

Lär känna John Ajvide Lindqvist närmare via hans hemsida https://www.johnajvidelindqvist.com/ och låna hans böcker på våra bibliotek i Nacka!

Oktober månads quiz handlar om John Ajvide Lindqvist. Ladda antingen ner ett formulär via hemsidan eller hämta en blankett på Nacka Forum bibliotek. Tre vinnare får välja varsin bok ur priskorgen i informationsdisken på Nacka Forum bibliotek. Senaste inlämningsdatum är 31/10.

Biblioquiz 75 John Ajvide Lindqvist

Jan Gustafson

Foto: Mia Ajvide

Sök

Språk