Kristina Lugn

Kristina Lugn

Månadens författare i december

Den lakoniska humorn plus förmågan att skifta mellan trivialitet och djupsinnighet kännetecknar hennes personlighet och verk, poesi och dramatik. Delvis inspirerad av Sonja Åkesson blev hon en vardagens diktare. Hon var en bohem som kunde tänja på de sociala gränserna, en svuren motståndare till samhällelig konvenans som lika gärna kunde umgås med uteliggare som med akademiker. Så blev hon ju också invald i Svenska Aka­demien 2006, där hennes egensinne rönte stor uppskattning. Per Wästberg var en av hennes närmaste vänner. De träffades varje vecka. För SVT berättade han: “jag frågade henne varje torsdagsmöte vad som har inträffat, vilken katastrof hon varit med om. Hon hade blivit rånad på en bro i Gamla stan, tappat sin nyckel, fastnat i en hiss. Hon var så disträ och glömde saker och ting. Men hon klarade sig ändå på något sätt. Hon var som ett otröstligt barn som ryckte upp sig och samlade ihop ett stycke verklighet som blev hennes egendom.”

En annan vän var Allan Edwall, direktör, ende skådespelaren och administratören på Teater Brunnsgatan 4. Det var genom kontakten med denne geniale och sympatiske teaterman som hon blev dramatiker. När han avled 1997 efterträdde hon honom som konstnärlig ledare av teatern. "En av de värsta nackdelarna med att förlora Allan till döden ​är att jag för alltid förlorade den människa jag var i hans synfält."​, kommenterade hon hans frånfälle.

Döden är en återkommande gäst i Kristina Lugns dikter. Efter hennes död 2020 hittade man en pärm med efterlämnade textfragment och dikter i lägenheten. ”Inte alls dåligt”, karakteriserade hon papperna då hon antydde deras existens i ett samtal med förläggaren Eva Bonnier. För någon månad sedan gavs dessa kvarlämnade texter ut. Och visst hade hon rätt i sitt värdeomdöme, Kristina Lugn! Klartänkt och humoristiskt, ofta med svärta behandlar hon högt och lågt, såväl existentiella frågor som livets kalamiteter. Ibland är det mycket vackert som:

 

”Var god välsigna solnedgången
Lyss till hemska aftonsången
Älska mig till döds
Det är det enda jag begär.”

Eller:

”Förfäras ej.
Det är bara kärlek
som susar över gravarna”

Uppgivenhet inför tillvaron kläs i originella ordvändningar som då åldrade människors kärlek liknas vid ”ett nedlagt bibliotek” och då hon skriver att man borde söka byggnadslov ”i himmelrikets sovalkov”. Man kan se ”Inte alls dåligt” som en lysande sammanfattning av ett ganska långt diktarliv.

En hel del program om och med Kristina Lugn finns tillgängliga via bl a SVT Play, men allra bäst lär man nog känna månadens författare genom att läsa hennes tryckta verk. Så gå till ditt närmaste bibliotek i Nacka för att låna eller leta fram dem i digital form via Biblio!

December månads BiblioQuiz handlar om henne. Tävlingstalong kan antingen laddas ner via websidan här eller hämtas i Nacka Forum bibliotek. Senaste inlämningsdag är 31/12. Tre vinnare får välja en bok i vinst på Nacka Forum bibliotek!
Biblioquiz 77 Kristina Lugn

Jan Gustafson

Foto: Magnus Hallgren

Sök

Språk