Eva Lindström

Eva Lindström

ALMA-pristagare 2022

"Eva Lindströms gåtfulla bildvärld är i ständig förvandling. Träd flyttar utomlands, hundar antar enorma proportioner och föremål försvinner för att plötsligt återkomma. Med snabb penselföring och förtätad kolorit skapar Eva Lindström en mångtydig dialog i text och bild. Gränsen är flytande mellan barn, vuxna och djur. Med djupt allvar och vild humor brottas de med de eviga frågorna: Vilka är vi? Vart är vi på väg? Vem har tagit våra mössor?"

Med den motiveringen tilldelades Eva Lindström ALMA-priset i år. En bilderbok är hela familjens angelägenhet. När jag var barn brukade min far alltid läsa med mig. När jag hade listat ut bokstävernas mysterium och valde att på egen hand ge mig ut på litterära strövtåg i det lilla blev han mycket besviken. Hade jag varit barn idag hade jag säkert uppskattat Eva Lindströms böcker minst lika mycket som jag gör nu som vuxen.

Eva Lindström tycker om djärva och energiska bilder. I debutboken Kattmössan (1988) får vi följa en kvinna vars katt har sprungit bort och som för sitt inre öga skräckfyllt ser hur katten ligger omgjord till en mössa på grannens hatthylla. Vänskap och svartsjuka skildrar hon bl a i böckerna Jag gillar Stig (1998), där ett triangeldrama i det lilla utspelar sig mellan den modiga, kompromissvilliga Vivi som är förälskad i Stig i likhet med Susanne. I helsidesuppslag med naivistiska bilder visas händelseförloppet. Uppföljaren Jag och Stig gräver en grop (2000) nominerades till Augustpriset. Bland övriga böcker kan framför allt nämnas Min vän Lage (2001) där vi får möta en uggla som söker sin plats i tillvaron. Efter att ha arbetat med naturprogram på TV, övergår han till att borra hål och sedan leda en flygskola som inte blir helt lyckosam. Han sitter under några veckor på en parkbänk och filosoferar med den skumme kompisen Janne. Janne lär vi känna mer i Vid bergets långa breda fot (2003) där han först öppnar en korvgrill men sedan tröttnar på detta och börjar musicera i stället. För Sonja, Boris och tjuven (2007) blev hon nominerad till Augustpriset för andra gången. I sin senaste bok från i år Ingenting är omöjligt för oss möter vi två barn som tillsammans med sin mor hamnar på en främmande plats. De känner sig som utomjordingar och tvingas försöka anpassa sig till det nya, en problematik som kan vara nog så aktuell idag för alla ukrainska flyktingar som flyr undan kriget till främmande land.

Lite biografiska data till slut. Eva Lindström (född 1952) började tidigt att teckna och måla tillsammans med sin far. Hon tyckte om att ”förbättra” sina Elsa Beskow-böcker med egna tillägg! Hon blev skoltrött på högstadiet och gick ett år på Västerås konstskola efter nian. Redan som sjuttonåring började hon på Konstfack och genomgick utbildning där med inriktning mot måleri 1969-1974. Som inledning på sin bana illustrerade hon andras texter vid mitten av 1980-talet. Hon har även ritat serier och gjort tecknad film. Eva Lindström har tilldelats flera priser och översatts till bl a engelska, tyska, franska, kinesiska och polska.

Mycket mer finns att säga, men låna hennes böcker från något av Nackas bibliotek, så får du en mycket trevlig stund, antingen med dig själv eller med dina barn!

Bilderböcker är ämnet för maj månads BiblioQuiz. Välj mellan att antingen ladda ner quizet på nätet eller hämta formulär i Nacka Forum bibliotek:

BiblioQuiz 72 Bilderböcker

Tre vinnare får välja en bok som pris. Sista inlämningsdag är 31/5.

Jan Gustafson

Sök

Språk