Hasse & Tage

Månadens författare/kulturskapare i oktober.

Underhållare, revyskapare, samhällsdebattörer, författare – Hasse Alfredson och Tage Danielsson var mycket mångsidiga. De hade en utpräglad förmåga att samla Sveriges främsta artister till sina många filmer och revyer – Gösta Ekman, Martin Ljung, Monica Zetterlund, Lena Nyman och Gunnar Svensson med flera. Hasses improvisatoriska förmåga kombinerades genialt med Tages eleganta, lite torra humor av engelskt snitt. Hasse och Tages många Lindemän har gått till den svenska humorns historia och de är alltid lika roliga att lyssna på. Poängen skall ursprungligen ha varit att Hasse ville testa Tages förmåga att hålla sig för skratt under spexandet och visst lyckades Tage – för det mesta - behålla allvaret.

De flesta som är gamla nog att ha upplevt vänstertrafiken har personliga minnen av Hasse och Tage. Själv minns jag från min barndom i början av 60-talet den hiskeliga Härjarevisan som Hasse framförde i Lundaspexet Djingis Khan (1954). Med uppspärrade ögon sjöng min kusin Kerstin chockerat för mig: ”Nu ska vi ut å härja, supa å slåss å svärja. Bränna röda stugor, slå små barn å säga fula ord. Med blod ska vi stäppen färga, nu änteligen lär ja kunna dra nån praktisk nytta av min hermodskurs i mord.” (melodi: Gärdebylåten) https://youtu.be/1JlXoWRhFbg. Något mer härligt rysansvärt hade jag aldrig hört! Vid den tiden, långt före internet, var barn inte blaserade när det gällde sensationer.

Ett senare minne hänför sig till min tid som arkivarie på Landstingsförbundet 1979 då all personal blev generöst bjudna på lunchrevyn Under dubbelgöken på Berns. I denna revy satiriserade Tage över Palmeregeringens stöd till kärnkraften. Tage framförde sin eleganta monolog om sannolikhet med anledning av kärnkraftstillbudet i Harrisburg i USA och Hasse drev med politikernas påstådda ovetande om miss­förhållanden i landet: ”De var de jävligaste. De hade jag ingen a-a-aning om!”. Stämningen var fantastisk, applåderna dånade! Hasse och Tage fick taket att lyfta sig genom sin sceniska närvaro!

Bäst av Hasse och Tages revyer var 88-öresrevyn (1970-71), en genialt genom­kom­ponerad föreställning med enbart Hasse, Tage och pianisten Gunnar Svensson.  Eleganta kupletter med Music Hall-stämning som ”I Stetsonhatt” varvades med burleskt komiska nummer som ”Elektricitetsvisan” och eftertänksamma sånger som ”Ett glas öl”. Jag har sett 88-öresrevyn otaliga gånger på TV och sätter allt större värde på den ju äldre jag blir.

Tage hann skriva flera intressanta böcker under sitt liv. Av dessa uppskattar jag mest Samlade tankar från roten (1985) där man får läsa hans underfundigt ironiska dagsverser från den syndikalistiska tidningen Arbetaren. Tage var en klassisk socialist som tog avstånd från den utveckling mot ett maktägande parti som socialdemokraterna genomgick under 1970-talet, vilket manifesterade sig i IB-affären 1973.

Hasse Alfredsons samhällskritik hade en dovare och tyngre prägel än Tage Danielssons. I sitt främsta politiska verk Den enfaldige mördaren (1982), en mycket lyckad filmatisering av den egna romanen En ond man (1980) skildrar han gripande hur en efterbliven yngling mästerligt spelad av Stellan Skarsgård trakasseras av en ond, bufflig godsägare, övertygande gestaltad av Hasse själv, som också regisserade. Filmen har etsat sig fast i mitt medvetande. De båda huvudrolls­innehavarna fick 1982 en guldbagge för sina rollprestationer och Stellan Skarsgård utsågs till bäste skådespelare vid filmfestivalen i Berlin.

Alla som inte har fått uppleva Hasse och Tage när det begav sig har möjlighet att bekanta sig med dem genom den nya fina dokumentärfilm som går på biograferna nu, Hasse & Tage – en kärlekshistoria, regisserad av Jane Magnusson. Det finns också ett sällskap som vårdar minnet av Tage Danielsson, Tages vänner, http://www.tagesvanner.se/  och i höst kan vi läsa Kalle Linds biografi Hasse Alfredson - en sån där farbror som ritar och berättar, som finns till låns i Nacka.

Jan Gustafson

Bok- och filmtips!

 1. Samlade tankar från roten

  Av: Danielsson, Tage
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: E-bok
 2. En ond man

  Undertitel: [ett slags roman]
  Av: Alfredson, Hans
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: E-bok
 3. Den enfaldige mördaren

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Svensk film och tv
  Finns som: Film strömmande
 4. Hasse Alfredson

  Undertitel: en sån där farbror som ritar och berättar
  Av: Lind, Kalle
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Teater
  Finns som: Bok
 5. Tage Danielssons paket

  Av: Danielsson, Tage
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1984
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 6. Tage Danielssons Mytologi

  Undertitel: ny svensk gudalära
  Av: Danielsson, Tage
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 7. Tage Danielssons Postilla

  Undertitel: 52 profana predikningar och betraktelser
  Av: Danielsson, Tage
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 8. Tage Danielssons bok

  Av: Danielsson, Tage
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 9. Hasse & Tage och deras Svenska ord

  Undertitel: en krönika
  Av: Tonström, Göran
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1994
  Klassifikation: Övrig scenisk konst och offentliga nöjen
  Finns som: Bok