LÄSNEDSÄTTNINGAR

Vad är en talbok?

En talbok är en inläst bok till hjälp för personer med läshinder. Skillnaden mellan en talbok och en ljudbok är juridisk: en talbok får bara lånas av personer med läsnedsättning, medan en ljudbok får lånas av alla.
Formatet för talböcker heter DAISY.

Vem får låna talböcker?

En person med en läsnedsättning har rätt att låna talböcker. Exempel på funktionsnedsättningar är:

  • läs- och skrivsvårigheter
  • synnedsättning
  • andra fysiska funktionsnedsättningar, exempelvis rörelsehinder och hörselskada
  • intellektuell funktionsnedsättning
  • neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som autism, adhd.
  • tillfällig läsnedsättning

Det går bra att låna talböcker genom ett ombud, till exempel anhöriga, vänner, föräldrar och lärare. Kontakta närmaste bibliotek för att bli talbokslåntagare.  

Vad är DAISY?

DAISY är en internationell standard för digitala böcker och en förkortning för "digitalt anpassat informationssystem". DAISY-skivor innehåller MP3-filer och är gjorda så att du lätt ska kunna hitta i innehållet. En DAISY-skiva kan innehålla mycket information. Du läser en DAISY-talbok i en spelare, dator, surfplatta, läsplatta eller mobil som kan spela upp MP3-filer.

Vad är DAISY text och ljud?

DAISY text och ljud är en talbok som innehåller den tryckta bokens text och i de flesta fall också bilderna. När du lyssnar på DAISY text och ljud i en dator med läsprogram kan du samtidigt se en elektronisk version av den tryckta boken på skärmen. Talboken är antingen inläst eller så har den syntetiskt tal.

Biblioteket erbjuder talböcker

På Nackas bibliotek finns många talböcker för hemlån. Det finns en hel del på hyllan, och vi laddar ner talböcker som finns i Legimus digitala katalog på webben. Du får nedladdningarna på minneskort eller på CD-ROM.

På biblioteket finns också DAISY-spelare som du kan låna för att prova på.

Egen nedladdning via Legimus

Du kan själv ladda ner talböcker från Legimus katalog till din dator.

Man registrerar sig på sitt eget bibliotek, får inloggningsuppgifter hemskickade via e-post och laddar ned från vilken uppkopplad dator man vill. Låntagare under 18 år måste ha målsman med sig till biblioteket för att få inloggningsuppgifter.
Biblioteket ger support och stöd.

Länk till Legimus

Legimus-appen
Med appen Legimus kan du ladda ner och läsa talböcker. Om du prenumererar på en taltidning kan du läsa den i samma app.
Appen är gratis och finns för Android och Iphone.

Läs mer om appen här.