MÅNADENS FÖRFATTARE

Medarbetaren Jan Gustafson på Nacka Forums bibliotek skriver och tipsar om en ny författare varje månad!

Folke Dahlberg (1912-1966) – månadens författare i oktober 2021, ett 45-årsminne

Foto: Mats Holmstrand

Vi kan inte påverka hägringarna, de kommer och flyr undan ogripbara.

_ _ _

Ibland flyter horisonterna så nära, att man tycker sig kunna sträcka ut armarna från stranden och känna fingertopparna bakom dem. Masterna på dolda skepp stack som nålar, roddare böjde sig som stormoln och hustak från gömda städer fastnade som flagor under naglarna.

_ _ _

I den andra staden blänker gavlarna mellan mörka långhus och kyrkans spira sugs upp mot okända himmelstrakter och svänger som en guldtråd.

Få konstnärer har som Folke Dahlberg kunnat uppfyllas av och skildra de skiftande stämningarna runt Vättern med dess storslagna ljusfenomen. Vättern och norra vätterbygden inklusive Tiveden var det fysiska och andliga hemlandskapet för denne tillbakadragne outsider från Askersund som ständigt brottades med tillvaron – ekonomiska bekymmer, haltande kontakt med tidningar han arbetade för, inskränkt småstadsmentalitet på hemorten och mycket annat. Han tog vård om sin familj men hade behov av enskildhet. I enkla stugor på Lilla och Stora Röknen och Kyrkogårdsön tillbringade han stora delar av sitt liv. Folke Dahlberg var en båtmänniska, hade seglat på Östersjön men fann att havet var för stort. På Vättern och andra insjöar kände han däremot en samhörighet med elementen då han kunde höra vinden susa i strändernas träd under segelfärderna. Samma sjö, Vättern, som utgjorde Folke Dahlbergs värld släckte hans liv. För drygt 45 år sedan den 28 augusti 1966, dagen innan hans diktsamling Havet slutet skulle ges ut, drunknade han i Karlsborgsviken under båtfärd med en god vän.

Folke Dahlberg hade genomgått utbildning vid bl a Konsthögskolan i Stockholm – författandet lärde han sig själv – och han kände en del framstående kulturpersoner, men sökte sig hellre till enkla människor, "lavgrå skogstorps ordkarga åldringar, allt som levde på undantag", som Johannes Edfeldt uttryckte det i en hyllningsdikt till Folke Dahlberg, eller till sjöfolk på Vättern. Denna värld, naturen, människorna målas fram i de essäistiska folkkära landskapsböckerna: Vättern (1949), Tiveden (1952), Göta kanal (1954) och Leva vid Vättern (1958).

Karg, esoterisk och djupt egenartad var däremot hans lyrik, sammanlagt sju samlingar. Stiliserade havsfärder, strändernas vittnesbörd och dova senhöststämningar utgör dikternas landskap. Suggestiva, lätt surrealistiska teckningar gjorda med streck och punkter förstärker stämningarna. Ofta, som i Den berusade båten (1950), kunde bilderna ha lika stark uttryckskraft som texten. Samlingen har fått namn av Rimbauds symbolistiska dikt ”Le bateau ivre” vilken inledningsvis återges i sin helhet och tjänar som utgångspunkt för Folke Dahlbergs skapelse.  

Folke Dahlberg är i hög grad författarnas poet. ”Det står väl rätt klart nu att Folke Dahlberg, poet, landskapsskildrare, kulturhistoriker och djupt originell konstnär med en egen originell bildvärld hör till det som blev kvar av förra århundradet”, har t ex Lars Gustafsson sagt (Expressen 25/6 2004). År 2002 grundades Folke Dahlberg Sällskapet, ett av Sveriges främsta litterära sammanslutningar som bl a bedriver en omfattande utgivningsverksamhet. Deras webbplats är mycket informativ och intresseväckande www.folkedahlberg.org !

Som kuriosa kan slutligen nämnas att jag har en perifer, släktmässig anknytning till månadens författare. Mina farföräldrar kom från Motala och en av mina farmors bröder, Folke Ahlin, tillhörde sin halvnamne Folke Dahlbergs bekantskapskrets. De träffades ofta och pratade över ett glas öl.

Folke Dahlberg är värd att lära känna!

Vad passar bättre som quizämne än kulturpersoner som bott runt Vättern?

Jan Gustafson

BiblioQuiz 65 Kring Vättern

A Folke Dahlberg valde att tillbringa större delen av sitt liv på öar i Vättern, en sjö han älskade. Vilken diktsamling har han författat och illustrerat?
B Vad heter Verner von Heidenstams ståtliga residens beläget högt över Vättern?
C Han är Sveriges store beatpoet (1922-2001), utlevande jazzmusiker och fantasifull författare, som kom från Husqvarna. Tango för enbenta (1981) är en av hans böcker. Vad heter han?
D Vad har den jönköpingsbördiga debattören och skribenten Mian Lodalen framför allt engagerat sig för?

  Lästips

  1. Vättern

   Av: Dahlberg, Folke
   Språk:
   Svenska
   Publiceringsår: 2006
   Klassifikation: Götaland
   Finns som: Bok
  2. Göta kanal

   Av: Dahlberg, Folke
   Språk:
   Svenska
   Publiceringsår: 2005
   Klassifikation: Götaland
   Finns som: Bok
  3. Leva vid Vättern

   Av: Dahlberg, Folke
   Språk:
   Svenska
   Klassifikation: Svensk skönlitteratur
   Finns som: Bok

  Nina Burton - månadens författare i september 2021

  foto: Sara MacKey
  Spirituellt och kunnigt bjuder poeten och forskaren Nina Burton (född 1946) med oss på värdefulla bildningsresor i sitt essäistiska författarskap. Hon uppehåller sig gärna i gränstrakterna mellan kultur och teknik/naturvetenskap. Som barn drömde hon först om att bli uppfinnare men bestämde sig sedan vid 12-års ålder för att välja författarbanan och på en dubbel bana har det fortsatt . Läsåret 1996/1997 var hon verksam som gästpoet på KTH, Kungliga Tekniska högskolan, och hon är både ledamot i det skön­litterära Samfundet De Nio och i Kungliga Vetenskapsakademien som utdelar Nobelpriset i medicin, fysik och kemi. Hon har ibland kallats för Linnés lillasyster.

    Nina Burton har fått motta flera utmärkelser för sitt författarskap. I år 2021 tilldelades hon Övralidspriset för boken Livets tunna väggar. Här får vi följa henne när hon stiftar bekantskap med djurvärldens minsta synliga djur, bin, myror, humlor medan hon renoverar en gammal sommarstuga. Intressanta fakta presenteras på ett sinnligt sätt. Osökt lyckas hon koppla mikrovärlden till de kosmiska sammanhangen.

     Nämnas bör också att hon 2016 tilldelades Augustpriset i facklitteratur för sin viktiga bok, Gutenberg­galaxens skugga – en essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets media­revolution där hon, med juryns motivering, ger oss ”en historielektion med perspektiv på vår egen tid”. I sitt tacktal sade Nina Burton: ”Det här är underbart roligt. Jag har skrivit en bok om böcker som visar hur viktiga böcker är med sina nyanser och om en av de främsta förkämparna för humanismen i en tid som mycket liknar vår”.

     Av Nina Burtons verk är jag personligen mest fascinerad av Resans syster, poesin (1994) och Flodernas bok (2012), i vilka hon berättar om strövtåg med litterära förtecken genom Europas länder, under vilka hon får möjlighet att göra många reflektioner om lokala kulturer och dess företrädare. I likhet med en del andra kända kulturpersoner, som t ex Merete Mazzarella och Bengt af Klint­berg, har hon förmågan att bära sitt vetande med lätthet och att med enkla ord förklara komplicerade samband. Att hon har en trevlig, humoristisk personlighet kan jag intyga efter att ha pratat med henne vid flera kulturella evenemang. Nina Burton är nämligen bästa väninna med en av Nackas mest spirituella biblioteksmedarbetare som pensionerades för några år sedan.

    Lär känna Nina Burton och hennes böcker! De flesta av dem finns till låns på Nackas bibliotek! Eftersom resandet i bokstavlig och bildlig bemärkelse är kärnan i Nina Burtons skapande är detta också ämnet för september månads BiblioQuiz. Hämta ett tipsformulär på Nacka Forums bibliotek eller lös det på nätet! Tre vinnare får välja en bok i pris!

  Jan Gustafson

  BiblioQuiz 64 Resa i dikt och verklighet

  A, Vilken bok har poeten och forskaren Nina Burton skrivit?
  B, I vilken grekisk geografs fotspår har den polske journalisten och författaren Ryszard Kapuscinski färdats?
  C, Vart ställde Bodil Malmsten kosan 1999, en plats hon skildrat i flera böcker?
  D, Vad skildrar Artur Lundkvist i sin bok Färdas i drömmen och föreställningen (1984)?

   Lästips:

   1. Livets tunna väggar

    Undertitel: en essäberättelse om ett lyhört hus och en natur full av språk
    Av: Burton, Nina
    Språk:
    Svenska
    Klassifikation: Svensk skönlitteratur
    Finns som: Bok
   2. Gutenberggalaxens nova

    Undertitel: en essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution : samt om Albrecht Dürer, Hans Holbein d.y., Paracelsus, Martin Luther, Thomas More, Michel de Montaigne, diverse pedagoger anatomer, encyklopeder, påvar och rebeller
    Av: Burton, Nina
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2016
    Klassifikation: Filosofins historia
    Finns som: E-bok
   3. Gutenberggalaxens nova

    Undertitel: en essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution : samt om Albrecht Dürer, Hans Holbein d.y., Paracelsus, Martin Luther, Thomas More, Michel de Montaigne, diverse pedagoger, anatomer, encyklopeder, påvar och rebeller
    Av: Burton, Nina
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2016
    Klassifikation: Filosofins historia
    Finns som: Bok
   4. Den nya kvinnostaden

    Undertitel: pionjärer och glömda kvinnor under tvåtusen år
    Av: Burton, Nina
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2015
    Klassifikation: Biografiska samlingar
    Finns som: E-bok
   5. Flodernas bok

    Undertitel: ett äventyr genom livet, tiden och tre europeiska flöden
    Av: Burton, Nina
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 2012
    Klassifikation: Europa: allmänt
    Finns som: Bok
   6. Resans syster, poesin

    Undertitel: en lyrisk karta på elva språk : essäer och tolkningar
    Av: Burton, Nina
    Språk:
    Svenska
    Publiceringsår: 1993
    Klassifikation: Litteraturvetenskap
    Finns som: Bok
   7. De röda minustalen

    Undertitel: dikter
    Av: Burton, Nina
    Språk:
    Svenska
    Klassifikation: Lyrik med svenska som originalspråk
    Finns som: Bok

   Charlotte Perkins Gilman (1860-1935) – sommarens författare 2021

   Skräck behöver inte skapas genom vålnader, återuppväckta döda och andra starka effekter. Det långsamt krypande kan många gånger ofta väcka fasa på ett effektivare sätt. Som en gotisk novell med ett feministiskt budskap kan man läsa Den gula tapeten av sommarens författare – en berättelse från 1892 som nått klassikerstatus både i USA och resten av världen. Nyligen har den kommit ut som ljudbok här i Sverige.  Med växande obehag får vi läsa om hur en make spärrar in sin nyförlösta hustru i en vindsvåning i ett hus på landet. Hon har drabbats av förlossningspsykos, ”hysteri” enligt språkbruket i slutet på 1800-talet, och förväntas tillfriskna om hon vilar upp sig isolerad från omvärlden. I stället blir hon gradvis psykotisk och börjar hallucinera om att hon kryper omkring tillsammans med andra kvinnor i det klaustrofobiskt trånga utrymmet bakom rummets fula tapet. Detta är suggestivt berättat i dagboksform. Perkins Gilman byggde be­rättelsen på egna erfarenheter eftersom hon själv hade drabbats av dåtidens behandlings­praxis i samband med sin egen förlossning under sitt första äktenskap.

    

   Charlotte Perkins Gilman kom att bli en förgrundsgestalt för kvinnosakskampen i USA. Hennes uppväxt utgjorde en god grund för detta. Eftersom modern, Mary A. Fitch, hade drabbats av en lång rad missfall vägrade hon att skaffa fler barn än Charlotte och sonen Thomas. Fadern, Frederick Beecher Stowe, svarade då med att lämna familjen. I fortsättningen gav han ett sporadiskt underhåll, vilket ledde till att modern med stor möda fick försörja barnen. Från sitt fina hem i Connecticut tvingades de iväg för att bo hos olika släktingar. Modern lyckades upprätthålla en godtagbar ekonomi, men behandlade barnen med stränghet för att härda dem i tillvaron. Tack vare ett litet arv och genom att ge teckningslektioner, måla skyltar för tvålföretag och sälja akvareller lyckades Charlotte få råd att genomgå utbildning vid Rhode Island School of design 1878-1883. Hon gifte sig med studiekamraten Charles Walter Stetson, Då hon i samband med en förlossningsdepression - som nämndes innan - tillråddes av läkarna att enbart ägna sig åt familjen valde hon i stället att skilja sig och gå en egen väg genom livet som fri skribent, föreläsare, lärare och agitator, vilket var slitsamt för en ensamstående mor. Hennes livssituation förbättrades dock avsevärt då hon 1900 ingick äktenskap med sin alltid lojale och jämställdstänkande kusin George Houghton Gilman, ett stöd i alla tillvarons skiften.

    

   Charlotte Perkins Gilman skrev redan som barn berättelser om hur unga kvinnor lyckades bemästra samhällets begränsningar. Hon hade stridbarheten ”i blodet”. På faderns sida var hon släkt med radikala kvinnor som slaverimotståndaren Harriet Beecher Stowe och suffragetten Isabella Beecher Hooker. I egenskap av feminist med socialistiska ideal verkade hon för att kvinnorna skulle frigöras från modersrollen. ”Marktjänsten” i hemmet borde utföras av professionellt utbildad personal och kvinnorna i stället ges möjlighet till utbildning och en plats på arbetsmarknaden för att bli ekonomiskt oberoende, vilket skulle gynna hela samhället. Om detta har hon bl a skrivit i sitt mest kända verk Women and economics (1898) – en feministisk nationalekonomi. Avhandlingen skrev hon på kort tid under en Englandsresa och den översattes snabbt till ett tiotal språk. I tidskriften The Forerunner, som hon själv gav ut 1909-1916, publicerade hon många feministiska artiklar, förutom poesi och noveller. Tre utopiska romaner blev också utlagda i följetongsform. Störst uppmärksamhet väckte Herland (1915) i vilken ett kvinnligt lyckoland målas upp, där samarbete har ersatt manlig dominans, konkurrens och krig. Tre manliga upptäcktsresande blir förbluffade av vad de får se. I uppföljaren With her in Ourland (1916) får vi följa hur männen återvänder hem tillsammans med Ellador från kvinnolandet som ger sina förslag till lösningar för kvinnorna i den amerikanska verkligheten.

    

   I sina dagböcker berättar Charlotte Perkins Gilman oförblommerat om sitt liv i upp- och nedgång, i motsats till den postumt utgivna självbiografin The Living of Charlotte Perkins Gilman (1935), som snarare målar fram en bild anpassad efter hennes kvinnoideal. Hon fick en renässans under sjuttiotalets kvinnorörelse och år 1990 grundades The Charlotte Perkins Gilman Society. Flera biografier har skrivits om henne på senare år.

    Sommarens BiblioQuiz behandlar kämpande kvinnor. Hämta ett formulär i Nacka Forums bibliotek eller lös det på nätet! Tre vinnare får välja en bok som vinst

    Jan Gustafson

   BiblioQuiz 63 Kvinnoliv

   A, I vilken diktsamling berättar Märta Tikkanen om sitt komplicerade liv med författaren Henrik Tikkanen?
   B, Vad heter den androgyna gestalt - en kvinna med manliga drag - som är huvudperson i Carl Jonas Love Almqvist verk Drottningens juvelsmycke?
   C, Sonja Åkesson skildrade levande och gripande kvinnors utsatta ställning. Vilken av dikterna har hon skrivit?
   D, Hon var en av Svenska Akademiens mest underfundiga ledamöter och chef för teatern Brunnsgatan fyra 1997-2011. Hon skrev svart humoristiska dikter om livet, döden och ensamheten. Vem avses?

    Läs och lyssna!

    1. Herland

     Av: Gilman, Charlotte Perkins
     Språk:
     Engelska
     Publiceringsår: 2020
     Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
     Finns som: E-ljudbok
    2. Herland

     Av: Gilman, Charlotte Perkins
     Språk:
     Engelska
     Publiceringsår: 2018
     Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
     Finns som: E-bok
    3. Den gula tapeten

     Av: Gilman, Charlotte Perkins
     Språk:
     Svenska
     Publiceringsår: 2018
     Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
     Finns som: E-bok
    4. Den gula tapeten

     Av: Gilman, Charlotte Perkins
     Språk:
     Svenska
     Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
     Finns som: Bok

    Helene Tursten - månadens författare i maj 2021

    foto: Anna Lena Ahlström

    Att tvingas ändra sina framtidsplaner kan ibland faktiskt få positiva konsekvenser. När Robert Schumann lämnade pianistbanan på grund av en misslyckad handoperation övergick han i stället helhjärtat till kompositörsyrket och blev tongivande i musiklivet. När Petra Mede drabbades av en svår ryggskada och fick sluta dansa utvecklade hon i stället sina humoristiska talanger, blev komiker och med tiden omtyckt programledare.

    Helene Tursten (f.1954) arbetade under många år som sjuksköterska och senare som tandläkare men drabbades 1993 av svår reumatism. Hon tvingades sjukpensionera sig, genomled under en tid svåra plågor, men återfick livsgnistan efter att ha övergått till en hälsosammare kost. Avgörande var dock att hon utvecklade sin talang för skrivande – hennes svensklärare på gymnasiet tyckte att hon borde bli journalist - gick en datakurs och började författa. Värken gav vika efterhand som den första boken tog form. Det föll sig naturligt att skriva deckare eftersom hennes man tidigare har varit polis. Dessutom tyckte hon det var på tiden att en kvinna skulle få etablera sig i den mansvärld som kriminallitteraturen då utgjorde. Tillsammans med Liza Marklund gick hon, inspirerad av Norge, i bräschen för den svenska kvinnliga deckarvågen. Med start i ”Den krossade tanghästen” (1998) har resultatet blivit ett tjugotal böcker och ett dussin filmer. Hennes spännande och välskrivna böcker har översatts till arton språk och sålts i drygt 4 miljoner exemplar. Egendomligt nog finns bara en fjärdedel av hennes läsare i Sverige, mest populär är hon i USA och Tyskland.

    Helene Tursten är född i Göteborg, men bor sedan flera år i Sunne. Det är till den västsvenska metropolen hon har förlagt merparten av sina deckare. Vi får här möta kriminalinspektören Irene Huss. Irene har ett tufft jobb som kontrasteras av ett lugnt familjeliv med en deltidsarbetande stjärnkock, Krister, till man som sköter allt markarbete på hemmafronten, tonårsdöttrar, hund och en mor som ställer upp när så behövs. Visserligen förekommer en del vardagsproblem, men vi befinner oss miltals från schablonbilden av en spritpimplande manlig kriminalare.

    Efter tolv böcker med Irene Huss kände Helene Tursten att det var dags för en yngre polis att göra full entré. I ”Jaktmark” (2014) får vi möta Embla Nyström, som är kriminalpolis vid den mobila enheten i Västra Götaland. Hon hade redan fått medverka i en tidigare roman ”Det lömska nätet” (2008) under sitt andra förnamn, Åsa. Från början var tanken att Embla skulle vara huvudpersonen i en film. Tre böcker bär en så länge hennes signum.

    I sina insiktsfulla deckare tar Helene Tursten upp aktuella samhällsfrågor som näthat, trafficking och gängvåld. Att hon också har sinne för humor får vi erfara i hennes två senaste böcker: ”Äldre dam med onda avsikter” (2019) och ”Äldre dam med mörka hemligheter” (2020), där vi i elegant skrivna noveller får träffa den på ytan mycket paranta damen Maud, 89 år gammal, som inte drar sig för att med listiga medel, till exempel sin rullator, ta personer av daga som rubbar hennes cirklar – och som faktiskt ofta förtjänar en snabb hädanfärd. Både Irene Huss och Embla Nyström skymtar fram i böckerna om Maud.

    Vi har Helene Turstens böcker i Nackas bibliotek. Kom och låna! Maj månads BiblioQuiz handlar om deckardrottningar

    Jan Gustafson

     

    BiblioQuiz 62 Deckardrottningar

    A, Vem brukar kallas för den första svenska deckarförfattarinnan?

    B, Vilken gestalt förekommer INTE i Helene Turstens böcker?

    C, Vem avporträtterar Agatha Christie i Agneta Pleijels senaste bok Dubbelporträtt?

    D, Var brukar Camilla Läckbergs kriminalromaner utspela sig?

     Lästips

     1. Snödrev

      Undertitel: [kriminalroman]
      Av: Tursten, Helene
      Språk:
      Svenska
      Publiceringsår: 2018
      Klassifikation: Svensk skönlitteratur
      Finns som: E-bok
     2. Sandgrav

      Undertitel: kriminalroman
      Av: Tursten, Helene
      Språk:
      Svenska
      Klassifikation: Svensk skönlitteratur
      Finns som: Bok
     3. Jaktmark

      Av: Tursten, Helene
      Språk:
      Svenska
      Klassifikation: Svensk skönlitteratur
      Finns som: Bok
     4. I skydd av skuggorna

      Undertitel: kriminalroman [om Irene Huss]
      Av: Tursten, Helene
      Språk:
      Svenska
      Klassifikation: Svensk skönlitteratur
      Finns som: Bok
     5. I skydd av skuggorna

      Av: Tursten, Helene
      Språk:
      Svenska
      Publiceringsår: 2012
      Klassifikation: Svensk skönlitteratur
      Finns som: E-ljudbok
     6. Den som vakar i mörkret

      Undertitel: kriminalroman [om Irene Huss]
      Av: Tursten, Helene
      Språk:
      Svenska
      Klassifikation: Svensk skönlitteratur
      Finns som: Bok
     7. Det lömska nätet

      Undertitel: [en Irene Huss-roman]
      Av: Tursten, Helene
      Språk:
      Svenska
      Publiceringsår: 2008
      Klassifikation: Svensk skönlitteratur
      Finns som: E-bok

     Björn Ranelid – månadens författare i april 2021

      

      

     Björn Ranelid (f 1949) hör till de helgjutna personligheter som tycks vara höjda över tidens gång. Hans spänstiga gestalt och solbrända optimistiska anlete, krönt av ett tjockt lockigt hår ter sig helt oförändrat från första gången jag såg honom i Ystad på slutet av 80-talet till 2016 då han och Robert Gustafsson besökte vårt bibliotek för att spela in sketcher inför Humorgalan. För många i vårt land framstår han som en sinnebild för våren och i dessa EM-tider går tankarna till honom i hans egenskap av före detta fotbollsspelare.

      

     Kärlek och godhet är två teman som genomsyrar Ranelids omfattande författarskap och framför allt hans offentliga framträdanden i olika sammanhang.. Ingen annan kan framföra överdådiga aforismer som ” Kärlek är att simma från stranden jag, till stranden du, genom havet vi”, ”Kärleken har världens största händer, den färdas mellan ögat, hjärtat, utan visum, utan pass” eller ”Bär ditt barn som du bär den sista droppen vatten” utan att låta förkonstlad. Sin litterära stil beskriver han som ”...ett prosaspråk med vissa rötter i poesin, ett sinnligt och oförutsägbart språk utan konstiga ord. Inga långa flätade bisatser, en böljegång mellan långa och korta satser, viss suggestion i en del metaforer som ibland kan komma så tätt att de biter varandra i hälarna”. Personligen anser jag att Ranelid är oöverträffad som scenkonstnär medan enstaka böcker kan vara tyngda av väl många metaforer. Av hans fängslande biografiska romaner står den inkännande ”Mitt namn skall vara Stig Dagerman” (1993), enligt min mening, i en klass för sig. I jagform får vi följa den känslige unge författaren genom hans liv och tillfullo sätta oss in i hans livsdrama. Skildringen är grundad på ett mycket omfattande forskningsarbete.

      

     Hans senaste mycket starka roman Bill Nilssons sista vita skjorta rymmer en hel del svärta. I ett idylliskt samhälle på Österlen, som beskrivs med en flödande prosa – man kan för sitt inre öga se de dignande äppelträden – kämpar mörka och ljusa krafter mot varandra. Kyrkoherden Gustav Blom har hållit sina adepter i ett skräckvälde och våldfört sig på unga konfirmander, varav en, Emma, har blivit mentalsjuk Chockad av detta tar hans hustru Karin livet av parets fyra barn och hängt sig i en takbjälke. Mot detta står flera ljusgestalter: den milda lärarinnan Anna, titelgestalten, fruktexperten Bill som vårdar sina äpplen lika ömt som de relationer han har till sin omvärld, den starke, respektingivande fiskaren Johan, en passionerad motorcyklist och flera andra österlenbor. Tillsammans förmår de bringa det goda till seger i en av Ranelids bästa romaner.

      

     Ranelid för inte bara humanitetens talan genom sitt författande. Han har också gjort stora insatser som samhällsdebattör, inte minst som outtröttlig förespråkare i nedskärningstider för folkbiblioteken och deras engagemang för allas rätt att lära sig behärska språket och därigenom bli fullvärdiga medborgare. Det märks att han har ett förflutet som adjunkt i svenska – samt även i religionskunskap, filosofi och matematik.

      

     Vi får vara tacksamma för att Ranelid la fotbollsskorna på hyllan. Som ung och mycket lovande forwardsspelare i Malmö FF var han mycket omtalad på sportsidorna och kunde med tiden ha blivit en duktig landslagsman och senare tränare. I stället har vi fått en unik författare som håller oss fängslade genom sin passion för livet och skrivandet. Gå gärna in på Ranelids hemsida för mer information och låna hans böcker på Nackas bibliotek! April månads biblioquiz handlar om honom. Ta en tipsblankett på Nacka Forums bibliotek eller lös quizet på nätet! 

      

     Jan Gustafson

     BiblioQuiz 61 Björn Ranelid

     Tre vinnare får välja varsin bok i pris på Nacka Forum bibliotek

     A. I vilken stad har han vuxit upp?

     B. I vilken tv-serie har han deltagit?

     C. Vilket citat härstammar från honom?
     D. Vad är titeln på hans senaste bok?

      Ett axplock av hans verk

      1. Mördarens öga

       Undertitel: roman
       Av: Ranelid, Björn
       Språk:
       Svenska
       Publiceringsår: 2016
       Klassifikation: Svensk skönlitteratur
       Finns som: E-bok
      2. Kärlekens innersta rum

       Undertitel: [roman]
       Av: Ranelid, Björn
       Språk:
       Svenska
       Publiceringsår: 2012
       Klassifikation: Svensk skönlitteratur
       Finns som: E-bok
      3. Kvinnan är första könet

       Av: Ranelid, Björn
       Språk:
       Svenska
       Publiceringsår: 2011
       Klassifikation: Svensk skönlitteratur
       Finns som: E-bok
      4. Mitt namn skall vara Stig Dagerman

       Undertitel: [roman]
       Av: Ranelid, Björn
       Språk:
       Svenska
       Publiceringsår: 2012
       Klassifikation: Svensk skönlitteratur
       Finns som: E-bok

      John Ajvide Lindqvist - månadens författare i mars 2021

      På sätt och vis är det symptomatiskt att John Ajvide Lindqvist (f 1968) också är en framstående illusionist. Redan som 13-åring klarade han inträdesprovet till Svensk Magisk Cirkel och deltog senare i nationella och nordiska mästerskap, ja rentav i junior-VM. I tonåren blev han en omtyckt gatu­artist i Gamla Stan. För en yngling som hade haft svårt att bli accepterad av sina klasskamrater under uppväxten blev detta en skön revansch.

      Även i sitt författande har John Ajvide Lindqvist länge framstått som en trollkarl. Han lyckas på ett osökt sätt länka in det ofattbara skräckfyllda i en grå vardag. John Ajvide Lindqvists mest gripande verk är debutromanen Låt den rätte komma in (2004), där en mobbad pojke i 1980-talets Blackeberg får hjälp av en grym, men medkännande flickvampyr att finna en livsväg och slutgiltigt bli av med sina plågoandar, en omaka kärlek som görs mycket trovärdig.

      Lika illusoriskt skildrar han i nästkommande roman, året därpå, hur de döda plötsligt börjar vakna till liv och stiga upp ur sina gravar, ett faktum som först väcker förundran och glädje hos anförvanterna men snart avlöses av skräck då man märker att skeletten skriver sin egen agenda och blir ett hot mot den vedertagna ordningen. Myndigheterna ser sig tvingade att utfärda en byråkratisk förordning angående Hanteringen av odöda - som också är bokens titel - innan de döda på ett gåtfullt sätt slutar att vakna till liv.

      Dessa båda böcker, som jag fortfarande håller högst i författarskapet, har översatts och fått spridning över hela världen. Tomas Alfredsons filmatisering från 2008 gör Låt den rätte komma in full rättvisa, ja över­träffar den faktiskt i uttryckskraft. Uppföljarromanen väntar fortfarande på sin regissör.

      John Ajvide Lindqvists romaner handlar alltid i grunden om mänskliga relationer och senare i författarskapet har han släppt skräcktemat. En övergångsroman härvidlag, Himmelstrand (2014), är en annan av mina favoriter. Den utspelar sig på en campingplats där fyra dysfunktionella familjer vaknar upp en morgon och finner att alla andra turister är försvunna. Världen har förvandlats till en enda stor grässlätt och dagen, utan någon synlig sol, blir aldrig natt. Ur radion strömmar oavbrutet svensktoppsmusik ut och senare i romanen uppenbarar sig Peter Himmelstrand själv. Allt ställs på sin spets för de drabbade i denna overklighet, med ibland svåra konsekvenser.

      Helt realistisk, men lika sugande, är John Ajvide Lindqvists senaste och längsta roman på över 700 sidor, Vänligheten (2020). Berättelsen tar sin utgångspunkt i att en stor gul container plötsligt uppenbarar sig i Norrtäljes hamn en sensommardag 2018. Containern innehåller 28 döda flyktingar och en stinkande sörja. Detta får en långtgående effekt för stadens invånare. Successivt ger deras vänlighet under tidens gång vika för ovilja och aggressioner. En grupp på sex personer, som vi får följa under 30 år, spelar huvudrollen i romanen.

      John Ajvide Lindqvist har många strängar på sin lyra. Han har också skrivit filmmanus och teaterpjäser samt mottagit en rad priser, bland annat Selma Lagerlöf-priset och GP:s litteraturpris samma år 2008.

      Sitt efternamn Ajvide har han fått genom sin hustru arkeologen och poeten Mia Ajvide (f 1950). Ajvide är en forntida boplats på Gotland. Paret bor på Runmarö och Rådmansö

      Lär känna John Ajvide Lindqvist närmare via hans hemsida Vi har hans mycket läsvärda böcker på Nackas bibliotek! Passa på att lösa mars månads BiblioQuiz om honom! 

      Jan Gustafson

      BiblioQuiz 60 John Ajvide Lindqvist

      Skicka in ditt svar till oss! Tre vinnare får välja en bok ur priskorgen på Nacka Forum bibliotek!

      A. Vad heter hans debutroman?

      B Vem har filmatiserat den?

      C Vad handlar hans roman Hanteringen av odöda om?

      D I vilket bostadsområde utspelar sig flera av hans berättelser?

       Några lästips

       1. Gräns

        Av: Ajvide Lindqvist, John
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2020
        Klassifikation: Svensk skönlitteratur
        Finns som: E-bok
       2. Vänligheten

        Av: Ajvide Lindqvist, John
        Språk:
        Svenska
        Klassifikation: Svensk skönlitteratur
        Finns som: Bok
       3. Gräns

        Av: Ajvide Lindqvist, John
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2018
        Klassifikation: Svensk skönlitteratur
        Finns som: Bok
       4. X

        Undertitel: den sista platsen
        Av: Ajvide Lindqvist, John
        Språk:
        Svenska
        Klassifikation: Svensk skönlitteratur
        Finns som: Bok
       5. Himmelstrand

        Undertitel: den första platsen
        Av: Ajvide Lindqvist, John
        Språk:
        Svenska
        Klassifikation: Svensk skönlitteratur
        Finns som: Bok
       6. Rörelsen

        Undertitel: den andra platsen
        Av: Ajvide Lindqvist, John
        Språk:
        Svenska
        Klassifikation: Svensk skönlitteratur
        Finns som: Bok
       7. Vampyren i Blackeberg

        Av: Ajvide Lindqvist, John
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2008
        Klassifikation: Svensk skönlitteratur
        Finns som: Utbildningspaket
       8. Hanteringen av odöda

        Av: Ajvide Lindqvist, John
        Språk:
        Svenska
        Klassifikation: Svensk skönlitteratur
        Finns som: Bok
       9. Låt den rätte komma in

        Av: Ajvide Lindqvist, John
        Språk:
        Svenska
        Klassifikation: Svensk skönlitteratur
        Finns som: Bok
       10. Pappersväggar

        Av: Ajvide Lindqvist, John
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2006
        Klassifikation: Svensk skönlitteratur
        Finns som: Ljudbok

       Jan Gustafson

       Lars Westman (1934-2021) - månadens författare i februari 2021

       (foto: Fady Stéphan)

       En av Nackas mest kända kulturprofiler, Lars Westman (f 1934), avled i mitten av januari i år. Han tillhörde de människor som bär sitt vetande med lätthet och han hade förmågan att dela med sig av detta på ett levande sätt i tal och skrift. Som mångårig redaktör för Bakvagnen i tidningen Vi (1966-2011) fick han motta Stora journalistpriset 1975. Han har skrivit om åtskilliga aspekter på tillvaron – från poetiska betraktelser till utedassets historia. Särskilt intressanta är hans texter om Saltsjöbaden. I många fall är de baserade på hans både lärorika och roliga böcker om villasamhället där han växte upp som sonson till den berömde arkitekten Carl Westman. Till mina favoriter hör Om X-et och Saltsjöbaden (1996), där han bland annat skildrar sina barndomsmöten med den excentriske, humoristiske bildkonstnären Sven X-et Erixson (1899-1970) och Det sjunger om Sinatras dojor (1998), en mycket färgstark minnesbok om äventyr under ungdomen då Lars Westman sommarvikarierade som piccolo på Saltsjöbadens gamla badhotell och träffade Frank Sinatra, Ava Gardner och flera originella gestalter bland hotellpersonalen. Mycket läsvärd är också Till Saltsjöbaden! En skapelse­berättelse (2012) i vilken författaren med både humor och allvar porträtterar Saltsjöbadens grundare Knut Wallenberg och Ernest Thiel samt många av de konstnärssjälar som har bott i denna villastad.

       Lars Westman tillhörde Nacka Forum biblioteks trevligaste stamkunder och han var en mycket uppskattad föredragshållare. För några år sedan, 2018, berättade han underhållande om sin sista bok Europa kan dra nåt gammalt över sig! - hans femtionde i ordningen om jag har räknat rätt. Lars Westman går här i upptäckaren Pytheas spår, den grekiske geograf som på 300-talet f. Kr. begav sig norrut för att se vad som dolde sig uppe i kylan och mörkret, samtidigt som Alexander den store erövrade världen i öster. Kanske var Pytheas utsänd av Alexander för att undersöka om det fanns något värdefullt att erövra i Nordeuropa, funderar Lars Westman när han, likt en sentida Slas eller Jolo, flanerar i de trakter som Pytheas förmodligen besökte. I en annan kunskapsfylld bok Fenicier – de lärde oss segla, Medelhavet var deras (2008) får vi på valda platser stifta bekantskap med arvet efter ett försvunnet folk. Andra världskrigets realiteter för våra baltiska grannar gestaltas enkelt och gripande i Örnen har landat på en åker – piloten som flög mot friheten (2014) där Lars Westman tillsammans med sin mångårige kollega, illustratören Mati Lepp, skildrar hur den senares far lyckades fly med ett flygplan från Estland och få familjen med sig båtvägen till Sverige.

       För att bara nämna några av Lars Westmans många böcker. Tilläggas bör att han också har skrivit flera fina barnböcker. Vi skall hålla honom i ljust minne och läsa hans böcker! Låna dem i Nackas bibliotek! Februari månads BiblioQuiz handlar om honom!

       Jan Gustafson

       Ett urval böcker

       1. Örnen har landat på en åker

        Undertitel: piloten som flög mot friheten
        Av: Westman, Lars
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2014
        Klassifikation: Biografi med genealogi
        Finns som: Bok
       2. Till Saltsjöbaden!

        Undertitel: en skapelseberättelse
        Av: Westman, Lars
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2013
        Klassifikation: Svealand
        Finns som: DAISY
       3. Fula pojkar älskar bäst

        Undertitel: journalistik från fem decennier
        Av: Westman, Lars
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2011
        Klassifikation: Allmänna samlingsverk
        Finns som: Bok
       4. Om X-et och Saltsjöbaden

        Av: Westman, Lars
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2010
        Klassifikation: Konsthistoria
        Finns som: Bok
       5. Fenicier

        Undertitel: de lärde oss segla - Medelhavet var deras
        Av: Westman, Lars
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2009
        Klassifikation: Geografi
        Finns som: DAISY
       6. Nya Pojken och Tigern

        Undertitel: en Sverige-saga
        Av: Westman, Lars
        Språk:
        Svenska
        Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
        Finns som: Bok
       7. Den lysande epoken

        Av: Westman, Lars
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2000
        Klassifikation: Svealand
        Finns som: Bok
       8. Barcelona! Barcelona!

        Undertitel: en kärleksförklaring
        Av: Westman, Lars
        Språk:
        Svenska
        Klassifikation: Spanien
        Finns som: Bok
       9. Till Saltsjöbaden!

        Undertitel: en skapelseberättelse
        Av: Westman, Lars
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2012
        Klassifikation: Svealand
        Finns som: Bok

       WG Sebald - månadens författare i januari 2021

       Foto föreställande författaren WG Sebald

       Som en mild och mycket klok gammal hund framtonar WG Sebalds (1944-2001) bild på datorskärmen – en positiv karakterisering från en lidelsefull djurälskare som mig. Med sin lågmälda visdom och stora ödmjukhet inför livet har han kallats litteraturens Mahatma Gandhi. Hans verk kännetecknas av en blandning av fiktion, självbiografi och dokumentär prosa. Ofta beledsagas texterna av dimmiga suggestiva svartvita foton. Om han inte hade dött i en bilolycka för tjugo år sedan hade han, enligt Horace Engdahl, varit en stark kandidat till Nobelpriset i litteratur.

       I Sebalds böcker bjuds man som läsare med på eftersinnande associationsrika färder i tillvaron. I hans mest berömda verk Saturnus ringar (1995) får vi följa huvudpersonen – författaren själv? - som har skrivits ut från sjukhuset efter att ha behandlats för depression och sedan ger sig ut på en fotvandring genom Suffolk i östra England.  I tio kapitel berättas om kända författare från olika epoker, sällsamma människoöden och skilda företeelser som dyker upp i huvudpersonen tankevärld. Han utgår från undanskymda platser i sina tankar. Den smalspåriga järnvägen över floden Blyth får honom t ex att associera till tågvagnarna på banan som ursprungligen kom från Kina, tronstriderna i Kina på 1800-talet, befästningstornen vid engelska kusten och slutligen till poeten Algernon Charles Swineburne.

        Förintelsen återkommer ständigt i Sebalds författarskap. I sista kapitlet av Saturnus ringar t ex förs ett vindlande resonemang som med utgångspunkt från odling av silkesmaskar i Kina och England, leder över till sidentillverkning i Norwich textilfabriker och utmynnar i en redogörelse för nazisternas planer att använda silkesmaskarna som exempel i den rasbiologiska undervisningen. 

       Sebald som föddes 1944 i den bayerska alpbyn Wertach och växte upp årtiondena efter andra världskriget plågades av förtigandet av de tyska krigsförbrytelserna. Faderns deltagande i invasionen av Polen nämndes aldrig. Det kändes pressande att stanna kvar i hemlandet. Efter att ha utbildat sig i språk och litteratur i Freiburg utvandrade han först till Schweiz och sedan, vid mitten av 1960-talet, till England där hans akademiska karriär 1986 kröntes av en professur vid British centre for literary translation vid University of East Anglia i Norwich.

       Lär känna Sebald! För många av oss kan han kännas bekant. Som Örjan Abrahamsson har skrivit i DN 18/12-01: "är denne tyskfödde författare faktiskt förbluffande svensk. I hans litterära landskap råder ständig höst. När solen bryter igenom blir man bländad av skönheten."  År 2018 grundades ett Sebaldsällskap i Sverige. Där kan man bekanta sig närmare med månadens författare. Vi har hans böcker i Nackas bibliotek

       Jan Gustafson

       Litteraturlista

       1. Bokstavsspåret

        Undertitel: dikter i urval 1964-2001
        Av: Sebald, Winfried Georg
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2016
        Klassifikation: Skönlitteratur översatt från tyska och jiddisch
        Finns som: Bok
       2. Logi på landet

        Av: Sebald, Winfried Georg
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2014
        Klassifikation: Litteraturvetenskap
        Finns som: Bok
       3. Dikt, prosa, essä

        Av: Sebald, Winfried Georg
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2011
        Klassifikation: Skönlitteratur översatt från tyska och jiddisch
        Finns som: Bok
       4. Svindel, känslor

        Av: Sebald, Winfried Georg
        Språk:
        Svenska
        Klassifikation: Skönlitteratur översatt från tyska och jiddisch
        Finns som: Bok
       5. Saturnus ringar

        Undertitel: en engelsk vallfart
        Av: Sebald, Winfried Georg
        Språk:
        Svenska
        Klassifikation: Skönlitteratur översatt från tyska och jiddisch
        Finns som: Bok
       6. Austerlitz

        Av: Sebald, Winfried Georg
        Språk:
        Svenska
        Klassifikation: Skönlitteratur översatt från tyska och jiddisch
        Finns som: Bok
       7. Utvandrade

        Undertitel: fyra berättelser
        Av: Sebald, Winfried Georg
        Språk:
        Svenska
        Klassifikation: Skönlitteratur översatt från tyska och jiddisch
        Finns som: Bok
       8. Schwindel, Gefühle

        Av: Sebald, Winfried Georg
        Språk:
        Tyska
        Klassifikation: Tysk skönlitteratur
        Finns som: Bok

       Majgull Axelsson - måndens författare i december 2020

       Foto föreställande författaren Majgull Axelsson Foto: Ulla Montan
       Om identitetsproblematik, vardagsrasism och felslagna förhoppningar handlar Majgull Axelssons nya engagerande roman Inställd resa till Sabarmati. I ett tygsjok vid stranden Sabarmati i Indien påträffas den nyfödda Meera som hamnar på barnhem. Mer eller mindre mot sin makes, den försupne prästen Henriks, vilja lyckas hans hustru Magdalena efter många vedermödor få henne adopterad. ”Hemma i Nässjö” hopas dock svårigheterna för flickan. Henrik tvingar igenom att hon får byta namn till det muslimska Fatima, som är förhatligt att bära för en hindu. Hon visar inte den tacksamhet för adoptionen som man har förväntat och senare dör Magdalena, vilket leder till att dennas kusin, den godhjärtade men också mycket dominanta lärarinnan Lykke kommer att bli som en ny mor för henne. Ställnings­tag­an­det för Meera är inte oproblematiskt. På ett levande sätt och med ett brokigt persongalleri tecknar författaren det händelserika livet i en inskränkt småstad. Trots goda intentioner hos många väljer Meera till slut att fly från sin halvgångna svenska identitet för att bosätta sig på Island.

       Majgull Axelsson, f. 1947, är en av våra mest socialt engagerade författare, som alltid har tagit ställning på ett opretentiöst sätt för de svaga och utstötta i samhället. Efter att ha arbetat som journalist inom fackförbundspressen i många år – som ung var hon chefredaktör för Beklädnadsfolket – började hon skriva reportageböcker, som t ex ”Våra minsta bröder” (1986) om barnarbete i tredje världen, ”Rosario är död” (1989) om barnprostitution på Filippinerna samt ”Orättvisans ansikte” (tre delar, 1992-93) och ”… och dom som inte har” (1996) intervjuer och reportage om fattigdomen i vårt moderna Sverige.

       I romandebuten ”Långt bort från Nifelheim” (1994) porträtteras en kvinnlig diplomat som återvänder från ett vulkandrabbat Filippinerna där hon har suttit isolerad till sin demenssjuka mor i Nässjö. Händelser i nuets Sverige varvas med upplevelserna från Filippinerna och minnen från barndomen. Diplomatens perfekta yta börjar efterhand krackelera. Berättelsen rymmer både absurd humor och förtvivlan. Därefter har Majgull Axelsson publicerat en rad omskakande och insiktsfulla, lättlästa romaner med socialt tema: ”Aprilhäxan” (1997), ”Slumpvandring” (2000), ”En stad av slott” (2002), ”Is och vatten, vatten och is” (2008) och ”Moderspassion” (2011). Romernas svåra situation tecknas i ”Jag heter inte Miriam” (2014) genom en romsk kvinna som kommer till Sverige med de vita bussarna i andra världskrigets slutskede. I romanen ”Ditt liv och mitt” (2017) skildrar utifrån en manlig patient vanvården på ”sinnesslöanstalten” Vipeholm i Lund, som den utfördes så sent som på 1960-talet (!). Och i år har vi i så fått den ovannämnda romanen Inställd resa till Sabarmati.

       Genom sin litterära gärning har Majgull Axelsson effektivt bidragit till att öppna våra ögon för sociala orättvisor lokalt och globalt. Vi ser fram emot hennes nästa roman! Läs hennes böcker, vi har dem i Nackas bibliotek! Månadens BiblioQuiz har henne som ämne. Hämta en tävlingstalong i Nacka Forum bibliotek!

       Jan Gustafson

       Några axplock ur hennes produktion

       1. Ditt liv och mitt

        Av: Axelsson, Majgull
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2017
        Klassifikation: Svensk skönlitteratur
        Finns som: E-bok
       2. Den jag aldrig var

        Av: Axelsson, Majgull
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2018
        Klassifikation: Svensk skönlitteratur
        Finns som: E-bok
       3. Ditt liv och mitt

        Av: Axelsson, Majgull
        Språk:
        Svenska
        Klassifikation: Svensk skönlitteratur
        Finns som: Bok
       4. Jag heter inte Miriam

        Av: Axelsson, Majgull
        Språk:
        Svenska
        Klassifikation: Svensk skönlitteratur
        Finns som: Bok
       5. Aprilhäxan

        Av: Axelsson, Majgull
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2011
        Klassifikation: Svensk skönlitteratur
        Finns som: E-bok
       6. Långt borta från Nifelheim

        Av: Axelsson, Majgull
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2011
        Klassifikation: Svensk skönlitteratur
        Finns som: E-bok
       7. En stad av slott

        Av: Axelsson, Majgull
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2002
        Klassifikation: Götaland
        Finns som: Bok
       8. Moderspassion

        Av: Axelsson, Majgull
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2011
        Klassifikation: Svensk skönlitteratur
        Finns som: Ljudbok

       Mian Lodalen - månadens författare i november 2020

       Även de mest inbitna homofoberna borde kunna känna medkänsla med de båda arbetarflickorna Lisa Ström och Lilly Sundberg. Den 19 september 1911 hittade man dem sammanbundna och med stenar i fickorna på botten av Hammarby sjö. I ett självmordsbrev hade de tagit farväl av livet. Deras död berörde stockholmarna djupt. Många följde dem till den sista vilan. Vid Mosebacke torg står Nils Sjögrens staty av de båda, ”Systrarna” benämnd. Vad många anade, men få vågade erkänna, var att de hade levt ihop i ett lesbiskt förhållande, men att omgivningens fördomar blev för svåra att uthärda. Historien om Lisa och Lilly har grott i Mian Lodalens (f. 1962) sinne i 20 år. Efter omfattande efterforskningar i gamla tidningslägg, polisprotokoll och andra källor har hon i sin nya, laddade bok Lisa och Lilly rekonstruerat de båda älskandes väg till kärleken och deras sista år tillsammans. Hon ger också en levande bild av folklivet i det tidiga 1900-talets Stockholm och låter oss få inblickar i den skuggvärld många homoerotiska personer tvingades leva i. Vi möter bland annat Lisas lärarinnor som bodde tillsammans på en vind och matroser som levde ut sina lustar i det fördolda. Även konstnären Eugen Jansson skymtar förbi. Boken kommer säkert att få lika stor betydelse i det allmänna medvetandet som Jonas Gardells serie Torka aldrig tårar utan handskar (2012-2013). 

       Det är alltså en ny, forskarinriktad sida hos Mian som vi möter i hennes senaste bok. Vi är annars vana vid att hon med snabba svängiga uttalanden sticker ut hakan i hbtq-debatten. Hon hävdar till exempel att lesbisk sex ger kvinnorna bättre njutning än straighta förhållanden. Många är de artiklar hon har skrivit i gaypressen, Reporter och QX och i vilka hon driver kampen för de homosexuellas sak. Som uppvuxen i Jönköping, mitt i bibelbältet, tvingades hon tidigt strida för sin läggning. Betydelsefullt i sammanhanget var åren i Fortuna-kollektivet där outsiders av olika slag vistades och levde ut. De har gett henne kraft i livet och viktig inspiration till debutromanen Smulklubbens skamlösa systrar (2003), en slapstickartad självbiografiskt färgad berättelse om en lesbisk frilansjournalists tillvaro fylld av sex, vänskap, party och politik. I uppföljaren Trekant (2005) har hon stadgat sig och hittat fram till en fast partner. Mian har tidigare levt ihop med Louise Boije af Gennäs, vilket hennes partner har skildrat i den intensiva romanen Stjärnor utan svindel (1996), och Mian har senare varit gift med Sophie Uppvik som bl a har deltagit i Expedition Robinson. Just nu är hon en lycklig singel och lever ihop med sin hund Bobbi.

       Bäst av Mians tidigare böcker är enligt min mening Dårens dotter (2008), där hon porträtterar sin färgstarke vettvilling till far som hämningslöst gav utlopp för sina nycker och var en ständig fängelsekund. En dag lyckades han till exempel stjäla ett armévapen som han sedan sköt prick med ute i skogen tillsammans med sin dotter. Med sin intensiva, otyglade personlighet utövade han en stark attraktionskraft på henne, som han älskade innerst inne, men som tvingades leva med sin moster och hennes man eftersom modern var död.

       Trots att Mians texter oftast är snabba och lättlästa har hon intygat att skrivandet är en ständig kamp och att självförtroendet ibland sviktar, Vi får hoppas att hon finner kraft och inspiration att fullfölja sina föresatser att fortsätta teckna ner de homosexuellas historia i vårt land.

       Vi har många läsvärda böcker av månadens författare i Nackas bibliotek !  November månads BiblioQuiz handlar om henne. Tävlingsblanketter finns att hämta på Nacka Forum bibliotek!

       Jan Gustafson

       Ett axplock mycket läsvärda böcker!

       1. Lisa och Lilly

        Undertitel: en sann kärlekshistoria
        Av: Lodalen, Mian
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2020
        Klassifikation: Svensk skönlitteratur
        Finns som: Bok
       2. Vi två mot världen

        Av: Lodalen, Mian
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2018
        Klassifikation: Svensk skönlitteratur
        Finns som: E-bok
       3. Första natten

        Av: Lodalen, Mian
        Språk:
        Svenska
        Klassifikation: Svensk skönlitteratur
        Finns som: Bok
       4. Mera kärlek

        Undertitel: krönikor och andra texter
        Av: Lodalen, Mian
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2015
        Klassifikation: Allmänna samlingsverk
        Finns som: E-bok
       5. Tiger

        Av: Lodalen, Mian
        Språk:
        Svenska
        Klassifikation: Svensk skönlitteratur
        Finns som: Bok
       6. Kärlek

        Undertitel: samlade krönikor
        Av: Lodalen, Mian
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2003
        Klassifikation: Allmänna samlingsverk
        Finns som: Bok
       7. Dårens dotter

        Av: Lodalen, Mian
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2010
        Klassifikation: Svensk skönlitteratur
        Finns som: DAISY
       8. Hej klimakteriet

        Undertitel: lite vallningar har väl ingen dött av- : texter om livet kring 50
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2014
        Klassifikation: Gynekologi och obstetrik
        Finns som: Bok

       Astrid Lindgren - månadens författare i oktober 2020

       Som många förmodligen vet fyller Pippi Långstrump 75 i år! ”Pippi Långstrump är inte en litterär skapelse. Hon är en uppfinning!” Ungefär så skall Astrid Lindgrens make Sture Lindgren ha yttrat sig då världens starkaste flicka Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump såg dagens ljus 1945. Hon är för övrigt en av de få barnbokshjältinnor som har blivit till på grund av en infektion. Då Astrid Lindgrens dotter Karin var sängliggande i lunginflammation bad hon om att få höra en fängslande berättelse om en flicka och plötsligt uppenbarade sig namnet Pippi Långstrump för henne. Pippi Långstrump kan alltså sägas vara en familjeskapelse! Aldrig kunde någon ana vilken världssuccé hon skulle bli! Med sin uppfinningsrikedom och dådkraft har hon inte bara stimulerat fantasin hos flera generationer människor världen över utan också ingjutit kraft och mod hos många osäkra barn. Förutom i böckerna om henne och kamraterna Tommy och Annika har vi mött henne i både film, teater och på TV. För Inger Nilsson som gestaltade Pippi Långstrump med framgång i många år och har kommit att identifieras med henne blev hon till slut något av en förbannelse och hon har faktiskt strukit personer ur telefonboken som har tjatat för mycket om hennes Pippiroll. 

       Även om Pippi lever sitt eget liv får vi inte glömma bort att berätta lite om hennes skapare, Astrid Lindgren (1907-2002). Hon var född i Näs utanför Vimmerby och växte upp i Småland där också flera av hennes böcker utspelar sig, till exempel Bullerbyserien och Emilböckerna. Hon upplevde en harmonisk uppväxt och sina föräldrar har hon kärleksfullt skildrat i Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult (1973). Efter att ha tagit realen arbetade hon under en period som korrekturläsare och reporter på Wimmerby Tidning. 1926 flyttade hon till Stockholm där hon utbildade sig till sekreterare. Mellan 1928 och 1931 arbetade hon som kontorist på KAK. Hon debuterade som författare 1944 med flickboken Britt-Mari lättar sitt hjärta. Från 1947 och ända fram till 1970 verkade hon som chef för Rabén & Sjögrens barnboksavdelning. År 1928 födde hon sonen Lars som fick bo i fosterfamilj eftersom fadern var gift på annat håll. Samma år - under tiden på KAK - träffade hon sin blivande man, kontorschefen Sture Lindgren. De gifte sig 1931 och fick tre år senare dottern Karin. Efter att ha bott trångt flyttade familjen 1941 till en större lägenhet vid Dalagatan med vacker utsikt över Vasaparken och här bodde Astrid Lindgren resten av sitt liv. Efter hennes död har lägenheten bevarats i sitt fulla skick och allmänheten kan boka tid för visning.

       Idylliker, sagoberätterska, sanningssägare - Astrid Lindgren har många identiteter! Hon kan både kännas som en av våra mest folkhemssvenska författare och samtidigt vara djupt allmänmänsklig i sina böcker. Hon har fått läsare världen över och är en av de första svenska författare som invandrare får lära känna under sin SFI-utbildning. Det finns mycket att berätta om Astrid Lindgren och hennes litterära värld. På Internet finns flera utmärkta, informativa webbplatser, framför allt Astrid Lindgrens ”egna hemsida” och Astrid Lindgren-sällskapets site. Via ALMA-priset framhålls författare som skriver i hennes efterföljd   

        Naturligtvis har vi Astrid Lindgrens böcker i våra bibliotekLös gärna oktober månads BiblioQuiz som handlar om Astrid Lindgren! Tävlingsformulär finns att hämta i Nacka Forum bibliotek

       Jan Gustafson

       Pippi Långstrump-böcker på olika språk - ett axplock

       1. Pippi Longstocking

        Av: Lindgren, Astrid
        Språk:
        Engelska
        Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
        Finns som: Bok
       2. Jinān fī "bayt yā layta

        Av: Lindgren, Astrid
        Språk:
        Arabiska
        Publiceringsår: 1996
        Klassifikation: Arabisk skönlitteratur
        Finns som: Bok
       3. Pippilaṃsṭruma

        Av: Lindgren, Astrid
        Språk:
        Bengali
        Klassifikation: Indisk litteratur
        Finns som: Bok
       4. Peppi Pitkätossun tarina

        Av: Lindgren, Astrid
        Språk:
        Finska
        Klassifikation: Finsk-ugrisk och altaisk skönlitteratur
        Finns som: Bok
       5. Ni renshi Changwa Pipi ma?

        Av: Lindgren, Astrid
        Språk:
        Kinesiska
        Publiceringsår: 2004
        Klassifikation: Skönlitteratur
        Finns som: Bok
       6. Pippi Calzaslargas

        Av: Lindgren, Astrid
        Språk:
        Spanska
        Klassifikation: Spansk skönlitteratur
        Finns som: Bok
       7. Barnidii iskaalshada dheereed

        Av: Lindgren, Astrid
        Språk:
        Somali
        Klassifikation: Litteratur på hamitiska språk och tchadspråk
        Finns som: Bok
       8. Pippi Șosețica

        Av: Lindgren, Astrid
        Språk:
        Rumänska
        Publiceringsår: 2014
        Klassifikation: Romansk skönlitteratur
        Finns som: Bok
       9. Peppi Dlinnyjtjulok

        Av: Lindgren, Astrid
        Språk:
        Ryska
        Publiceringsår: 2003
        Klassifikation: Slavisk och baltisk skönlitteratur
        Finns som: Bok
       10. Fifi Brindacier l'intégrale

        Av: Lindgren, Astrid
        Språk:
        Franska
        Publiceringsår: 2007
        Klassifikation: Fransk skönlitteratur
        Finns som: Bok

       Lars Lerin - månadens författare i september 2020

       Lars Lerin (född 1954) är en av våra mest folkkära konstnärer. Han framträder ofta i radio och SVT. Vi har bland annat fått se honom som en mysig lärare i Lerins lärlingar (2018-19), en konstskola för personer med funktionsnedsättning och i Lerins jul (2019) där han firar julafton tillsammans med sina elever. I filmen För dig naken (2012) berättas om hans äktenskap med brasilianaren Junior, Manoel "Junior" Marques Lerin. De gifte sig 2009 och har adopterat två barn, Rafael och Gabriel.

       Personligen kan jag intyga att Lars Lerin är lika anspråkslöst vänlig i levande livet som han framstår i massmedia. Jag träffade honom på en kulturkväll 1985 på Prostgårdslagårn i Torsby, då jag arbetade som bibliotekarie i Värmland. Tidigare hade Bengt Berg med dotter, dotterns bästa kompis och dialektpoeten Gunnar Ehne, ”Millmarkôrn”, läst sina värmländskt humoristiska, eftertänksamma dikter, vilka ackompanjerades av en stor utställning med Lars Lerins kärleksfulla bilder av gamla ödsliga nordvärmländska hus i vintertid och deras interiörer.

       Ingen kan som han finna stämningen hos en flagnad tapet med sprickor i. Målandet, förnämligast i akvarell, är hans liv. Motivkretsen har han successivt utvidgat geografiskt. Han har till exempel deltagit i en expedition till Antarktis och levde under 1990-talet med en annan konstnär på Lofoten. Många av hans bästa bilder kommer från dessa karga, kalla regioner. Förutsättningen för detta skapande är en gedigen utbildning. Lars Lerin studerade vid Gerlesborgsskolan 1974-75 och vid Valands i Göteborg 1980-84. Han har gått från klarhet till klarhet och utsågs till hedersdoktor vid Karlstads universitet 2009. Sedan 2012 driver han museet Sandgrund i Karlstad, som tidigare var ett danspalats.

       Lars Lerin har också ägnat sig åt att skriva. Medan akvarellerna målas för stunden är författandet grundat i hans funderande. Ofta kombineras konstarterna, som i Mostrarnas tid (1986) där han kommenterar en svit stämningsfulla bilder från barndomens somrar på Västkusten. Om svårigheten att leva som flickaktig pojke med dragning till det egna könet i en konservativ bruksort vittnar han i En liten konstnär (2009). Bland övriga böcker kan nämnas brevväxlingen med författaren Kerstin Högstrand Tröstpriser och sidovinster (2006) och Straffrundor och ärevarv (2010), som täcker åren 2000-2006, där han diskuterar livets skiften, sökandet efter kärlek och konstnärsskapets villkor. Kerstin Högstrand var ett starkt stöd för honom under en svår period i livet.

       Efter att ha blivit far har Lars Lerin skrivit två bilderböcker för barn, den vackert akvarellillustrerade Trollet är inte hemma (2019), i vilken han går på naturpromenad med sonen Rafael och en bok för djurälskare, Elsa i Skräddartorp och hennes 28 katter (2020), där vi i text, bilder och fotografier får möta en gammal kvinna som för flera år sedan bodde ensligt i ett litet hus med sina färgstarka katter.

       Många böcker av och om Lars Lerin finns till låns i ! September månads BiblioQuiz handlar om honom. Tävlingsformulär kan hämtas på Nacka Forum bibliotek

       (foto är taget 2014 då Lars Lerin tilldelades Augustpriset i facklitteraturklassen för sin bok Naturlära)

       Jan Gustafson

       Ett fel uppstod när den här delen av sidan skulle ritas ut.

       1. Trollet är inte hemma

        Av: Lerin, Lars
        Språk:
        Svenska
        Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
        Finns som: Bok
       2. Axels tid

        Av: Lerin, Lars
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2015
        Klassifikation: Konsthistoria
        Finns som: Bok
       3. Axels tid

        Av: Lerin, Lars
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2015
        Klassifikation: Konsthistoria
        Finns som: Ljudbok
       4. Naturlära

        Undertitel: limes norrlandicus
        Av: Lerin, Lars
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2014
        Klassifikation: Konsthistoria
        Finns som: Bok
       5. Sju resor, nio liv

        Av: Lerin, Lars
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2009
        Klassifikation: Konsthistoria
        Finns som: Bok
       6. Vinterbrev

        Undertitel: akvareller
        Av: Lerin, Lars
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 1984
        Klassifikation: Konsthistoria
        Finns som: Bok

       Sommarens författare 2020 - Marit Kapla

       Marit Kapla är uppväxt i Osebol i Nordvärmland. Hennes föräldrar flyttade dit då hon föddes 1970 eftersom fadern blev anställd som lärare vid Klarälvdalens folkhögskola i grannorten Stöllet. Efter att ha gått ut gymnasiet nere i Torsby utbildade sig Marit Kapla till journalist i Stockholm. Hon har gjort sig känd som konstnärlig ledare för Göteborgs kulturfestival 2007-2014 samt medarbetare i Filmkrönikan och Nöjesguiden. Sedan 2016 är hon medredaktör för tidskriften Ord & Bild. En självbiografisk artikel hon skrev om att växa upp i glesbygd inspirerade till projektet att låta hemortens invånare själva presentera sig i ett litterärt verk. Svetlana Aleksijevitj är hennes förebild.

       Marit Kapla har gjort ett jättearbete då hon under två års tid, 2016-2017 intervjuade ett fyrtiotal ortsbor i alla åldrar både infödda och inflyttade. På drygt 800 sidor får vi i Osebol läsa deras kortfattade, men levande vitt­nesmål om en hem­känsla som lever kvar trots nedläggningar av skolor, fritids­an­läggningar och mycket annat. Man kan tala om ett slags mäktigt körverk där de enskilda rösterna formar sig till en gemensam vardaglig sång. Så fick ju Marit Kapla också bl a Augustpriset 2019 och i mars i år Borås Tidnings debutantpris för sin bok.

       Själv har jag aldrig träffat vår författare, men under mina år som bibliotekarie i Torsby, 1984 -1987 – på sjukhusbiblioteket och kommunbiblioteket – lärde jag känna hennes mor Anna-Stina, som en mycket engagerad föreståndare för biblioteket vid Klarälvdalens folkhögskola i Stöllet. När jag läser Marit Kaplas bok ser jag framför mig alla de nordvärmlänningar jag mötte som patienter eller folkbiblioteksbesökare. Visst hade en del äldre svårt för min skånska och deras dialekt var inte alltid lättbegriplig, men många färgstarka historier har jag fått mig till livs och flera original kommer jag att minnas för alltid. Det som kännetecknar en bra bok som Osebol är just att den blir en nyckel till ens egen historia!

       Du kan låna Osebol i Nacka! Sommarens BiblioQuiz behandlar värmländska författare. Tävlingsformulär finns att hämta på Nacka Forum bibliotek.

       Jan Gustafson

       1. Osebol

        Av: Kapla, Marit
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2019
        Klassifikation: Svealand
        Finns som: E-ljudbok
       2. Osebol

        Av: Kapla, Marit
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2019
        Klassifikation: Svealand
        Finns som: E-bok
       3. Osebol

        Av: Kapla, Marit
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2019
        Klassifikation: Svealand
        Finns som: Bok

       Månadens författare i maj - Elin Anna Labba

       Samerna har blivit utsatta för många prövningar genom tiderna. När norrmännen byggde upp sin nya stat i början av 1900-talet ville de värna nationsgränsen och stoppa renarnas ”oordnade” vandringar mellan grannländerna. Detta och stora kraftverksbyggen utlöste en kedja av tvångsförflyt­tningar av samerna. Flera böcker har skildrat detta skede. Ett av de främsta nyare verken är Linnéa Axelssons Augustprisbelönade versepos Aednan (2018) där hon utifrån sin mormors foton skildrar samernas tvångsförflyttning på 1920-talet från Karesuando till Sirges sameby vid Lule älv och dess konsekvenser för tre generationer kvinnor.


       Nu har Elin Anna Labba (f 1980) gett ut den fantastiska dokumentären, Herrarna satte oss hit, som är fullt i klass med Aednan. Under sju års tid har hon samlat in material, intervjuat äldre samer och valt ut foton och jojktexter som skildrar det som hände. Recensionerna har varit mycket positiva: ”Sápmi har fått sin Toni Morrison. Labba skriver på herrespråket, men hon gör det till sitt och sina förfäders eget, så som man måste när till och med orden har stulits ur munnen på en. Och precis som Morrison gör hon det inte som hämnd, utan för att försöka läka något av allt som har gått sönder av förtryck och förtvivlan. Labba återtar, omskapar, skriver fram det som alltför länge har varit sorgestumt.", skrev t ex Margit Richert i Svenska Dagbladet den 19 februari 2020.


        Elin Anna Labba är uppväxt i Kiruna och genomgick journalistutbildning i Göteborg, där hon tog examen 2007. Hon bor idag i Jokkmokk där hon är projektledare för Tjállegoahte – författarcentrum Sápmi. Tidigare var hon chefredaktör för en samisk ungdomstidning, Nuorat. Hon har även arbetat på Radio Norrbotten, Sameradion och för tidningen Samefolket. Vi har Elin Anna Labbas bok i Nackas bibliotek. Maj månads BiblioQuiz behandlar samisk kultur. Tävlingsblanketter kan hämtas i Nacka Forum bibliotek

       Jan Gustafson

       Litteratur

       1. Herrarna satte oss hit

        Undertitel: om tvångsförflyttningarna i Sverige
        Av: Labba, Elin Anna
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2020
        Klassifikation: Sveriges historia
        Finns som: Bok

       Månadens författare april 2020 - Jeanette Winterson 

        Det är alltid lika uppfriskande att möta Jeanette Winterson (född 1959) i intervjuer i massmedia då hon spekulerar över de mest skiftande aspekterna av tillvaron och inte minst uttalar sig i queerämnen. Hon är en svuren motståndare till all inskränkthet. Uppväxt som adoptivdotter i en frireligiös familj i den lilla avkroken Accrington i nordvästra England ”en typisk nordlig arbetarklassbruksort, där det bara fanns två distraktioner: kyrkan och det bistra landskapet” fick hon känna av vad religiös fanatism är. Med kroppsaga och andra hårda uppfostringsmetoder tvingade modern in henne i den religiösa fållan.

         Som sexåring började Jeanette evangelisera, men då hon i tonåren skulle försöka omvända en annan skolflicka blev hon sexuellt intresserad av henne istället. Detta medförde en total brytning med hennes tidigare liv. Hon flyttade hemifrån och började bl a arbeta som glassbilsförare för att ha råd med fortsatta gymnasiestudier. Genom stipendium fick hon sedan möjlighet att studera engelska i Oxford 1978-81 för att några år senare flytta till London där hon började ägna sig åt avantgardeteater och arbetade på den lesbiska klubben Gateways. Sedan 1987 arbetar hon på heltid som författare. Genombrottsromanen ”Det finns annan frukt än apelsiner” (1985) bygger i mycket på hennes uppväxtminnen. Då modern fick läsa boken skrev hon i ett brev: ”You are the child of the Devil. Love Mother”.

       Jeanette Winterson har en synnerligen rik produktion bakom sig av romaner, essäer och mycket annat. Handlingen i hennes gränsöverskridande, experimentella romaner är ofta förlagd till historisk tid eller rör sig mellan olika tidsperioder och innehåller fantastiska inslag. Förutom klimatfrågan har artificiell intelligens och manipulation av människan som varelse engagerat henne de senaste åren. I sin senaste, mycket omtalade roman, Frankissstein kopplar hon tillkomsten av Mary Shelleys klassiska berättelse om Frankensteins monster inom författarkollektivet vid Genévesjön den kalla sommaren 1816 till vår tid. Vi får bl a möta läkaren och transpersonen Ry Shelley som förser sin kollega och älskare Victor Stein med kroppsdelar till dennes experimentverkstad i Manchester och Ron Lord (Lord Byron i modern tappning) som tillverkar sexrobotar i en vindlande, suggestiv och mycket tänkvärd berättelse om vart den moderna tekniken kan leda. Vi har Jeanette Wintersons romaner till låns i Nacka och april månads BiblioQuiz handlar om henne. Tävlingsblanketter finns att hämta i Nacka Forums bibliotek
       Jan Gustafson

       Smakprov

       1. Frankissstein

        Undertitel: a love story
        Av: Winterson, Jeanette
        Språk:
        Engelska
        Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
        Finns som: Bok
       2. Juldagar

        Undertitel: 12 berättelser och 12 festmåltider för 12 dagar
        Av: Winterson, Jeanette
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2017
        Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
        Finns som: E-bok
       3. Lighthousekeeping

        Av: Winterson, Jeanette
        Språk:
        Engelska
        Publiceringsår: 2004
        Klassifikation: Engelsk skönlitteratur
        Finns som: Bok

       Månadens författare mars 2020 - Jonas Karlsson

       Jonas Karlsson (född 1971) är en av våra mest framträdande karaktärsskådespelare. Han tillhör Dramatens fasta ensemble sedan 1998 och spelar regelbundet med i filmer och TV-dramer. Med små medel och väl fångad karaktärsträff gestaltar han de mest skilda roller, såsom teaterkungen i TV-serien ”Gustav III:s äktenskap” (2001) och den excentriske huvudpersonen i den absurdistiska filmen ”Hallonbåtsflyktingen” (2014)  – finnen, Mikko Virtanen som försöker göra om sig till svensk.Jonas Karlsson är gift och har tre barn. Då det kan vara svårt att kombinera familjeliv och skådespelande har han valt att ta tjänstledigt i perioder för att kunna ägna sig åt en annan sida av sitt skapande, författandet.
         Samma goda gehör som han uppvisar i skådespelandet kännetecknar hans skrivkonst. Han har framför allt skrivit noveller, ett format som påminner honom om kortfilmen. ”Det andra målet”(2007)”Den perfekte vännen” (2009) och ”Spelreglerna” (2011) blev alla mycket väl mottagna. Berättelserna rör sig ofta mellan dröm och verklighet, och innehåller ett stort mått av situationskomik. De påvisar drag av Kafka och Julio Cortazar samt David Lynch om man skall associera till filmvärlden.Jonas Karlsson har också skrivit romaner. ”God jul” (2013) där han satiriserar över en kommunal byråkrat och ”Jag är en tjuv” (2015) som är ett inlägg i debatten om hur butiksstölder skall bekämpas.
        Men främst bland hans romaner är ”Regnmannen” (2019 ), den fantastiska historien om en trött pensionerad regissör, Ingmar Karlsson, som återfår livsglädjen då han får sköta sin avlidna frus rosenträdgård. Sommaren är het och torr. Det råder bevattningsförbud och misstänksamma grannar håller varandra under uppsikt. Ingmar hittar en undanskymd rostig kran och då han vrider på den trots förbudet inträffar ett mirakel! Det börjar regna! Inget blir som förr i kommunen. Allt ställs på ända. Lugnet är slut på gott och ont för Ingmar. Uppmärksamheten från massmedia och grannar är påfrestande för honom, men samtidigt får han en ny status i samhället. Teaterlivets villkor, ensamhet, åldrande och klimattänkande är några av de ämnen som belyses i denna lågmälda, fyndiga roman. Skildringen kan delvis ses som ett sorgearbete eftersom Jonas Karlssons föräldrar hade avlidit vid tiden för författandet. Trädgårdsarbete var deras och även sonens passion.Vi har Jonas Karlssons böcker i vårt sortiment. Kom och låna! Mars månads BiblioQuiz handlar om honom. Tävlingsblanketter kan hämtas i Nacka Forum bibliotek.
       Jan Gustafson

       Smakprov

       1. Enhörningen

        Undertitel: [spänningsroman]
        Av: Karlsson, Jonas
        Språk:
        Svenska
        Klassifikation: Svensk skönlitteratur
        Finns som: Bok
       2. Jag är en tjuv

        Undertitel: en berättelse
        Av: Karlsson, Jonas
        Språk:
        Svenska
        Klassifikation: Svensk skönlitteratur
        Finns som: Bok
       3. Ingenting

        Av: Karlsson, Jonas
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2015
        Klassifikation: Svensk skönlitteratur
        Finns som: E-bok
       4. Ingenting

        Av: Karlsson, Jonas
        Språk:
        Svenska
        Klassifikation: Svensk skönlitteratur
        Finns som: Bok
       5. God jul

        Undertitel: en berättelse
        Av: Karlsson, Jonas
        Språk:
        Svenska
        Klassifikation: Svensk skönlitteratur
        Finns som: Bok
       6. Spår i snön

        Av: Karlsson, Jonas
        Språk:
        Svenska
        Klassifikation: Svensk skönlitteratur
        Finns som: Bok
       7. Spelreglerna

        Undertitel: [noveller]
        Av: Karlsson, Jonas
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2011
        Klassifikation: Svensk skönlitteratur
        Finns som: E-bok

       Månadens författare februari 2020 - Tove Jansson

       Tove Jansson (1914-2001) är en av de mest folkkära barnboksförfattarna i Sverige. Liksom Astrid Lindgren och en hel del andra goda författare uppskattas hennes böcker minst lika mycket – oftast ännu mer – av vuxna. Dessutom har hon ju också skrivit rena vuxenböcker. Tove Jansson är aktuell eftersom Muminböckerna i år fyller 75, 1945 utkom ”Småtrollen och den stora översvämningen”. Sedan följde en lång rad böcker där vi har fått lära känna den borgerligt bohemiska muminfamiljen, som alltid består även om katastrofer, som kometer och översvämningar, hotar.
        

       Mumindalens fiktiva värld har blivit en del av vår egen, reella. Den omtänksamma, moderliga Muminmamman med sina köksbestyr, den jovialiske och lätt patriarkaliske pappan som ibland hemfaller åt bohemerier då han får besök av sina ungdomskamrater Fredriksson och Wimsy, den evige sökaren Mumintrollet – huvudpersonen i böckerna – och hans fästmö Snorkfröken har etsat sig fast i vårt medvetande. Många gestalter i Mumindalen skildrar olika människotyper. ”Du är en riktig Filifjonka!”, kan man t ex skämtsamt säga till en pedantisk väninna. Att kallas hemul är nog mindre roligt - förstockad och inskränkt vill ju ingen vara. Roligare då att vara en Lilla My, retsam och fräck eller en Stinky, fräck och utmanande – fast tjuvaktigt bör man inte bete sig. En gestalt för vår tid är Mumintrollets bäste vän Snusmumriken, en ensling och äventyrare som undandrar sig den materialistiska världen och lever i samklang med naturen. För att nämna några exempel. De gåtfulla hattifnattarna och skräckgestalten Mårran förkroppsligar orosmomenten i tillvaron. Ibland kan man på ensliga platser föreställa sig att dessa väsen kanske skulle kunna dyka upp.
        

       Tove Jansson hade en utpräglad förmåga att gestalta sin värld både bildligt och språkligt. Hon växte upp i ett konstnärshem i Helsingfors. Fadern Viktor Jansson var bildhuggare och modern Signe Hammarsten-Jansson tecknare. Hon genomgick konstutbildning i Helsingfors och Stockholm och ställde 1943 ut sina tavlor för första gången. Parallellt med sitt bildskapande illustrerade hon böcker och bedrev sitt författande. De starkaste exemplen på denna dubbla gestaltningsförmåga är hennes bilderböcker, t ex ”Vem ska trösta Knyttet? (1960)”. Tove Jansson har fått många utmärkelser för sitt konstnärsskap. Med tiden har också en ren muminindustri med olika föremål, mumindockor, muminmuggar, pussel m.m. vuxit fram.
        

       Kom och låna några böcker av Tove Jansson och passa på att lösa februari månads quiz som handlar om livet i Mumindalen! Tävlingsblanketter finns på Nacka Forum bibliotek.
       /Jan Gustafson

       Ett urval:

       1. Sent i november

        Av: Jansson, Tove
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2019
        Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
        Finns som: E-bok
       2. Bildhuggarens dotter

        Av: Jansson, Tove
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2014
        Klassifikation: Svensk litteraturhistoria
        Finns som: Bok
       3. Vinter i Mumindalen

        Av: Jansson, Tove
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2011
        Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
        Finns som: Bok
       4. Mumin

        Undertitel: Tove Janssons samlade serier
        Av: Jansson, Tove
        Språk:
        Svenska
        Publiceringsår: 2011
        Klassifikation: Tecknade serier
        Finns som: Bok
       5. Skurken i Muminhuset

        Av: Jansson, Tove
        Språk:
        Svenska
        Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
        Finns som: Bok
       6. Muminpappans memoarer

        Av: Jansson, Tove
        Språk:
        Svenska
        Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
        Finns som: Bok
       7. Kometen kommer

        Av: Jansson, Tove
        Språk:
        Svenska
        Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
        Finns som: Bok

       Månadens författare januari 2020 - Ebbe Schön

       Ebbe Schön fyllde 90 på luciadagen 2019. Det är på något sätt passande att en hängiven folklorist är född den natt då allsköns trolltyg troddes vara i farten. Ebbe Schön är själv en del av den tradition som han forskar i. Han har berättat om hur han som stenhuggarson på den bohuslänska landsbygden i Brastad fick uppleva hur olika folktroväsen kändes nära i nattens mörker. Mycket fick han höra som barn och folktraditionerna kom att bli hans stora livsintresse.  Det han inte vet om folklore, i synnerhet den bohuslänska, är inte värt att veta. Han har bl a lyft fram hur häxprocesserna här, i motsats till i andra delar av Sverige, utmärktes av att de åtalade kvinnorna lyckades försvara sig framgångsrikt mot anklagelserna (boken Häxor och trolldom 1991).

       Vägen till den akademiska världen var lång för stenhuggarsonen. som skaffade sig möjlighet till akademisk utbildning via tjänstgöring inom krigsmakten - han har bl a varit pressofficer vid hovet. Han har doktorerat i litteraturvetenskap på författaren Jan Fridegård, som var djupt engagerad i spiritism och folktro, men övergick sedan han helt till folkloristiken. Under flera år var han föreståndare för Nordiska museets stora folkminnessamling med traditionsuppteckningar från alla våra landskap och han har undervisat vid universiteten i Stockholm och Linköping. 

       Ebbe Schön har delat med sig av sina rika kunskaper om folktro och folksägner i många lättillgängliga böcker. Minnesvärda är också hans godmodiga, folkbildande framträdanden i radio och TV då han bl a har berättat om seder kring jul och midsommar. Med sitt vita hår och tjocka skägg ser han ut lite som ett folktroväsen, en vänlig tomte eller trollet som grunnar på hur gammalt det är - en av den norske konstnären Theodor Kittelsens finaste bilder.

       Vi har många av Ebbe Schöns böcker i Nacka! Januari månads quiz handlar om honom. Tävlingstalonger finns att hämta i Nacka Forums bibliotek!
       /Jan Gustafson

       Månadens författare december - Karin Smirnoff

       Karin Smirnoff är ett namn som ger litterära associationer till Strindbergs favoritdotter. Inspirerad av den radikala sidan i sin fars karaktär gifte hon sig med en rysk bolsjevikisk officer och utvecklade ett samhällskritiskt författarskap. Vår månadsförfattare med samma namn, född 1965, har inga politiska ambitioner. Utan att förespråka några lösningar skildrar hon utifrån egna erfarenheter livet med dess glädjeämnen och tragik som det ter sig i skiftande former och miljöer för folk i gemen. Någon vilja att släppa det empiriska och dikta fram fantasivärldar har hon inte.

       Karin Smirnoff har levt ett mångskiftande liv. Hon har bott i Stockholms förorter, Skåne, Norrland och Paris. Sitt efternamn har hon fått efter ett äktenskap med en ryskättad fransman. Förutom ett mångårigt arbete som journalist och fotograf har hon bl a arbetat i hemvården, varit karateinstruktör och drivit ett gatukök. Hon har också ägt ett trävaruföretag på sin nuvarande bostadsort Piteå. Eftersom hon alltid har varit en god berättare bestämde hon sig vid 52 års ålder, 2017, för att byta bana och söka in till en författarutbildning vid Lunds universitet. Provtexten hon skickade in utarbetades redan under första terminen till en roman som omedelbart antogs av Polaris förlag.

       I debutromanen ”Jag for ner till bror” (2018) berättas om hur huvudpersonen Jana beger sig tillbaks till uppväxtmiljön, den fiktiva byn Smalånger mellan Umeå och Skellefteå, för att ta hand om sin alkoholiserade bror. Livet i byn visar sig ha många inskränka och småaktiga inslag. Våldsamma händelser under uppväxten friläggs efterhand. Brodern rehabiliteras och Jana inleder ett förhållande med en färgstark, men problematisk konstnär. Mer skall inte avslöjas. Boken ger en stark upplevelse fylld av både svart humor och tragik. I den i år utgivna fortsättningsdelen ”Vi for upp med mor” skildras hur syskonparet reser norrut med sin döda mor för att begrava henne på födelseorten Kukkojärvi. En religiös sekt genomsyrar livet där och brodern som söker sig en ny livsväg blir ett lättfångat byte. Trilogins tredje del har arbetstiteln ”Sen gick jag hem”, berättade Karin Smirnoff i Lundströms bokradio i P1 den 18 maj. Hon har inspirerats av vad hon har fått höra när hon bodde i Västerbotten men förnekar att böckerna är självbiografiska.

       Karin Smirnoffs böcker har rönt stor uppmärksamhet för sitt uttrycksfulla språk, tryfferat av västerbottniska dialektord, och fina berättartekniska uppbyggnad. Hon nominerades till Augustpriset 2018. ”Jag for ner till bror” är översatt till norska och kommer snart att ges ut på engelska och tyska, förmodligen även på franska inom kort.

       BiblioQuiz 47 handlar om henne. Tävlingsblanketter kan hämtas på Nacka Forum bibliotek. Tre vinnare får välja varsin bok i pris. Välkommen att hämta!
       /Jan Gustafson

       Månadens författare november - Arto Paasilinna

       När livet känns motigt och den mörka årstiden lägger ytterligare sordin på stämningen kan en berättelse av Paasilinna pigga upp. Vi får möta en kärv finsk vardag fylld av skämtsamt skildrade karlakarlar och original som är med om många eskapader. Bakom gapskratten han ger oss ryms en passionerad kritik mot missförhållanden i samhället och mot maktmissbruk från överhetens sida.

       Paasilinna har själv fått erfara hur det känns att leva under svåra villkor. Han föddes i Kittilä i finska Lappland 1942 och växte upp tillsammans med fyra bröder och en syster i ett skogsarbetarhem, en timmerkoja. Ena rummet beboddes av familjen och i det andra levde djuren. Då Paasilinna var åtta dog fadern av tuberkulos, 46 år gammal, och samma år avled systern i hjärnhinneinflammation. De lades i samma grav. Trots fattigdomen lyckades Arto och hans bröder skaffa sig ett starkt litterärt intresse. De blev alla skribenter och Arto utvecklade så småningom ett författarskap. Efter att ha tvingats skriva ett reportage om Miss Finland fick emellertid Paasilinna nog av journalistyrket. Han sa upp sig vid 30-års ålder, sålde sin båt och satsade allt på genombrottsromanen Harens år (1975). I denna har huvudpersonen Vatanen, liksom författaren, tröttnat på journalistiken och tar i ställt hand om en skadad hare med vilken han upplever halsbrytande komiska äventyr runt om i Finland. Romanen blev snabbt populär i hemlandet och följdes av ett trettiotal verk.

       Paasilinna blev tidigt uppmärksammad på kontinenten, men egendomligt nog ganska sent i Sverige. Genombrottet kom när Dorotea Bromberg fick läsa Harens år i fransk översät­tning och, enligt egen utsago: ”skrattade hela vägen hem från Paris”. Brombergs förlag tog sig an Arto Paasilinna som sedan har fått en stor publik också i Sverige. Av hans böcker uppskattar jag mest Den ljuva giftkokerskan från 1993. För en gångs skull har vi här en kvinna i huvudrollen, en gammal rik översteänka som terroriseras av en halvkriminell systerson och hans kumpaner. De försöker med våldsamma medel komma åt hennes förmögenhet, men hon försvarar sig med kraft och ger slöddret vad de tål - och lite till. En väl blandad giftdryck spelar en huvudroll. Under resans gång utdelar Paasilinna åtskilliga slag mot ett samhälle som struntar i att till­varata de äldres rättigheter och inte förmår stävja kriminaliteten.

       Personligen beskrivs Paasilinna som en varm och sympatisk man som alltid ville ha ordning och reda i tillvaron. Touko Siltala på förlaget WSOY, som arbetade med honom i femton år, har t ex vittnat i Helsingin Sanomat om att han krävde att förläggare och författare alltid skulle sitta på skilda sidor om bordet under affärssamtalen. Men när mötena väl satte fart var det den goda stämningen som gällde.

       År 2009 drabbades Paasilinna av hjärnblödning och samma år utkom hans sista bok Elävänä omissa hautajaisissa som än så länge inte finns översatt till svenska. Han avled 2018. Vi har hans övriga böcker på Nackas bibliotek. Lös gärna månadens quiz som handlar om honom! Tävlingsblanketter finns att hämta i Nacka Forum bibliotek!
       /Jan Gustafson

       Månadens författare oktober - Hasse & Tage

       Underhållare, revyskapare, samhällsdebattörer, författare – Hasse Alfredson och Tage Danielsson var mycket mångsidiga. De hade en utpräglad förmåga att samla Sveriges främsta artister till sina många filmer och revyer – Gösta Ekman, Martin Ljung, Monica Zetterlund, Lena Nyman och Gunnar Svensson med flera. Hasses improvisatoriska förmåga kombinerades genialt med Tages eleganta, lite torra humor av engelskt snitt. Hasse och Tages många Lindemän har gått till den svenska humorns historia och de är alltid lika roliga att lyssna på. Poängen skall ursprungligen ha varit att Hasse ville testa Tages förmåga att hålla sig för skratt under spexandet och visst lyckades Tage – för det mesta - behålla allvaret.

       De flesta som är gamla nog att ha upplevt vänstertrafiken har personliga minnen av Hasse och Tage. Själv minns jag från min barndom i början av 60-talet den hiskeliga Härjarevisan som Hasse framförde i Lundaspexet Djingis Khan (1954). Med uppspärrade ögon sjöng min kusin Kerstin chockerat för mig: ”Nu ska vi ut å härja, supa å slåss å svärja. Bränna röda stugor, slå små barn å säga fula ord. Med blod ska vi stäppen färga, nu änteligen lär ja kunna dra nån praktisk nytta av min hermodskurs i mord.” (melodi: Gärdebylåten) https://youtu.be/1JlXoWRhFbg. Något mer härligt rysansvärt hade jag aldrig hört! Vid den tiden, långt före internet, var barn inte blaserade när det gällde sensationer.

       Ett senare minne hänför sig till min tid som arkivarie på Landstingsförbundet 1979 då all personal blev generöst bjudna på lunchrevyn Under dubbelgöken på Berns. I denna revy satiriserade Tage över Palmeregeringens stöd till kärnkraften. Tage framförde sin eleganta monolog om sannolikhet med anledning av kärnkraftstillbudet i Harrisburg i USA och Hasse drev med politikernas påstådda ovetande om miss förhållanden i landet: ”De var de jävligaste. De hade jag ingen a-a-aning om!”. Stämningen var fantastisk, applåderna dånade! Hasse och Tage fick taket att lyfta sig genom sin sceniska närvaro!

       Bäst av Hasse och Tages revyer var 88-öresrevyn (1970-71), en genialt genom kom ponerad föreställning med enbart Hasse, Tage och pianisten Gunnar Svensson.  Eleganta kupletter med Music Hall-stämning som ”I Stetsonhatt” varvades med burleskt komiska nummer som ”Elektricitetsvisan” och eftertänksamma sånger som ”Ett glas öl”. Jag har sett 88-öresrevyn otaliga gånger på TV och sätter allt större värde på den ju äldre jag blir.

       Tage hann skriva flera intressanta böcker under sitt liv. Av dessa uppskattar jag mest Samlade tankar från roten (1985) där man får läsa hans underfundigt ironiska dagsverser från den syndikalistiska tidningen Arbetaren. Tage var en klassisk socialist som tog avstånd från den utveckling mot ett maktägande parti som socialdemokraterna genomgick under 1970-talet, vilket manifesterade sig i IB-affären 1973.

       Hasse Alfredsons samhällskritik hade en dovare och tyngre prägel än Tage Danielssons. I sitt främsta politiska verk Den enfaldige mördaren (1982), en mycket lyckad filmatisering av den egna romanen En ond man (1980) skildrar han gripande hur en efterbliven yngling mästerligt spelad av Stellan Skarsgård trakasseras av en ond, bufflig godsägare, övertygande gestaltad av Hasse själv, som också regisserade. Filmen har etsat sig fast i mitt medvetande. De båda huvudrolls innehavarna fick 1982 en guldbagge för sina rollprestationer och Stellan Skarsgård utsågs till bäste skådespelare vid filmfestivalen i Berlin.

       Alla som inte har fått uppleva Hasse och Tage när det begav sig har möjlighet att bekanta sig med dem genom den nya fina dokumentärfilm som går på biograferna nu, Hasse & Tage – en kärlekshistoria, regisserad av Jane Magnusson. Det finns också ett sällskap som vårdar minnet av Tage Danielsson, Tages vänner, http://www.tagesvanner.se/  och i höst kan vi läsa Kalle Linds biografi Hasse Alfredson - en sån där farbror som ritar och berättar, som finns till låns i Nacka.
       /Jan Gustafson

       Månadens författare september 2019 - Lennart Hellsing

       Lennart Hellsing (1919-2015) är en av de mest uppskattade nackaförfattarna genom tiderna. I många år bodde han med sin fru skådespelerskan Yvonne Lombard i ett stort hus i Saltsjö-Duvnäs. Flera generationer av läsare har tjusats av hans underfundiga barnboksrim om Opsis Kalopsis, Krakel Spektakel och andra gestalter. Alla med barnasinnet i behåll älskar hans verk. Lennart Hellsing hade en ständigt flödande, skapande fantasi. I år skulle han ha fyllt 100 år och detta firas på många sätt inte minst av Lennart Hellsing-sällskapet. Flera av hans böcker trycks i nyutgåvor. I boken ”Rulla rulla kula, hoppa på klack och sula” ger dessutom Lisen och Ellen Adbåge, Sepidar Hosseini och tio andra yngre konstnärer honom sin tolkning. Lennart Hellsings förlag ställde i mitten av maj till ett stort kalas i Rosendals trädgård på Djurgården med sagotält och högläsning. Här finns mer information om jubileet: https://www.svd.se/lennart-hellsings-100-arsdag-firas-stort

       Besök gärna Lennart Hellsing-sällskapets utmärkta hemsida! http://www.hellsingsallskapet.se/

       Kom gärna in på biblioteket i Nacka Forum och lös ett quiz med Hellsingtema! 
       /Jan Gustafson