Skrivarkurs

Skrivarläger och skrivarkurser för barn och ungdom

Förutom skrivarläger på sommaren så har vi också kortare skrivarkurser ibland.
På höstlovet 2017 skrev vi Harry Potter-fanfiction i två dagar.
Här kan du se prov på vilka övningar vi använder oss av och du kan också läsa en av de längre berättelser som skrevs av en av deltagarna.

Skrivövning, flödesskrivning

Ord som ska användas: uggla, förbannelse, trollstav, hippogriff, bok, fjäderpenna, skog, gnistor, magi, bläckpenna,

Orden har skrivits på lappar av gruppen och lagts i en skål. Orden läses upp med några minuters mellanrum. Vi skriver en kort berättelse där orden finns med. Det brukar bli lite hipp som happ, men det är meningen – och roligt.

Idag när jag vaknade upptäckte jag att min uggla försvunnit. Jag borstade tänderna och förbannade den som stulit min uggla, om nu nån hade gjort det. Jag upptäckte att jag satt tandkräm på trollstaven istället och fick börja om med tandborstningen. Då knackade det på fönstret, det var min hippogriff Snuffy som svävade utanför fönstret och knackade lite. Visste han kanske var min uggla tagit vägen?  Plötsligt föll en tung bok ner från hyllan och ett håll uppenbarade sig där boken stått. Jag tog min fjäderpenna och petade i hålet, vågade inte stoppa in handen. Hålet blev större och jag såg en skog på andra sidan hålet – hur gick det till? Gnistor sprakade runt hålet som om det var mycket magi i omlopp. Jag tog en bläckpenna och började gräva i väggen med den. Tillslut var hålet så stort att jag kom igenom det. Väl inne i skogen hörde jag ett hoande – det var min uggla! Jag blev så glad över att jag hittat honom och tänkte att jag får lösa mysteriet med skogen och hålet en annan dag.

-------------------------------------------------------------------------------

Här kan du läsa en av de längre berättelser som skrevs av en av deltagarna:

SNILY     (Severus Snape + Lily Evans)

Tåget

Lily tog farväl av sina föräldrar på stationen. Petunia var också där men hon var bara sur. Dock kunde Lily förstå henne, hon var ju trots allt den som blivit vald. Inte Petunia.

Efter ett tag klev hon på Hogwartsexpressen. Hon öppnade dörren till en kupé men den var full med äldre, otrevliga elever. Hon stängde dörren och gick vidare. Hon gick förbi en kupé med fördragna gardiner, hon undvek att öppna dörren till den. Lily öppnade dörren till en annan kupé längre bort, där satt fyra killar i samma ålder som henne själv. En med svart hår och glasögon, en med axellångt hår, en råttliknande liten orangehårig kille och en fjärde hon inte kunde beskriva. Men han såg ut att vara den mest ordentliga. Killen med glasögon verkade vara någon slags ledare för deras lilla grupp och han ställde sig upp för att säga något men Lily han bara höra honom säga “James Potter” innan hon stängde dörren och gick vidare.

- - -

Severus gick in i en tom kupé, slängde upp kofferten och satte sig ner. Han slängde en blick på sin stav i samma ögonblick som Lily kom in i kupén. Han kunde se henne le när dom mötte varandras blickar.

“Får jag sitta här?” frågade hon. “Jag menar.. om det går bra för dig…” Severus nickade. Egentligen ville han vara ensam men han kunde bara inte säga nej till Lily. Hon klev in, stängde dörren och la upp väskan. Tyst satte hon sig ner mittemot honom.

Dom satt tysta i över en timme ända tills godistanten kom in i kupén med sin vagn. Severus hade inte mycket pengar så han bestämde sig för att inte köpa något. Lily köpte två chokladgrodor och gav den ena till honom. Han log. Strax efter att godistanten gått därifrån stormade det in en kille i kupén.

- - -

Lily kollade på killen. Han hyschade åt dom att vara tysta och hoppade upp på bagagehyllan ovanför Lily. Det var samma kille som hon hade stött på med hans gäng då hon letade efter en kupé. James Potter. Hon kunde höra Severus sucka. Rätt som det var brakade det till och hyllan ramlade ner. Lily skrek till och han nätt och jämt springa över till andra sidan av kupén innan hyllan landade. James svor. I samma sekund kom killen med axellångt hår in.

“Hittad!” ropade han och kollade på röran i kupén. Lily studerade de två killarna medan dom jobbade med att sätta upp hyllan. När de var klara och beredda att gå presenterade dom sig som James Potter och Sirius Black. Severus sa inget. Lily sneglade på dörren och de två killarna gick därifrån.

 

Sorteringen


Lily mötte Severus blick när förstaårseleverna klev in i stora salen. Hon kände hur alla elever kollade på dem. Undrade vilket elevhem var och en skulle bli sorterad i, ville veta vem som skulle bli deras vän och vem som skulle bli fiende. Dom kom fram och första elevens namn ropades ut. “Black, Sirius” ropades ut strax efteråt. Killen med axellångt hår från tåget klev fram. Sorteringshatten var tyst länge innan den utbrast “GRYFFINDOR!”.

Tiden gick och Lily lyssnade konstant efter sitt namn och efter ett tag ropades det ut “Evans, Lily”.  Hon skyndade upp och satte sig på pallen. Hatten han knappt nudda hennes huvud innan den utbrast “GRYFFINDOR!” igen. Hon sprang ner till Gryffindorbordet och slog sig ner bredvid Sirius.

Inte långt efter det blev James Potter och hans andra kompisar, Peter Pettigrew och Remus Lupin, också sorterade i Gryffindor. Lily suckade.

- - -

Severus hörde plötsligt sitt namn ropas upp. Han kollade upp och mötte Lilys blick innan hatten föll över hans ögon. Han kunde höra den tala.

“Jaså, med flickan? Nej du, inte Gryffindor. Någon måtta måste det vara men kanske Hufflepuff?” sa den. Det vart tyst. Men efter ett tag fortsatte den tala. “Nu vet jag… SLYTHERIN!” Lily kollade inte på honom den här gången, hon kollade olyckligt ner i sin tallrik. Severus sprang ner till Slytherins bord och gjorde detsamma. Kollade olyckligt ner i den tomma tallriken. Såklart, hade han inte insett faktum? Det var deras öde. Dom var inte menade tillsammans.

 

Olika scener under åren på Hogwarts.

Lily längtade tills lektionen tillsammans med slytherin. Hon hade väntat på det hela veckan precis som alla andra veckor sen andra skolåret började.. I Gryffindor trivdes hon inte. Hon trivdes med Severus. Nu efter lunch skulle dom äntligen ha lektion med Slytherin i försvar mot svartkonster. Men när hon var påväg till lektionen stötte hon på James, Sirius, Peter och Remus. Dom stod framför någon, en Slytherin-elev, dom hade sina trollstavar riktade mot eleven. Lily stannade upp en bit bort. Då kollade eleven upp och Lily såg honom. Severus. Hon sprang fram till dom och ställde sig i mitten.

“Vad har han gjort er?” utbrast hon. Remus Lupin tog ner sin stav och backade.

“Han bara råkar att existera!” röt James. Peter Pettigrew tog också ner sin stav och backade. James och Sirius stod bestämt kvar med trollstavarna.

“Du bara råkar existera!” fortsatte Lily. Sirius sneglade på James och svalde. Försiktigt gjorde även han som Remus och Peter. James stod kvar för en sekund. Sekunden efter sprang han rasande därifrån. Lily vände sig mot Severus.

“Kom” sa hon och tog hans hand. Han ställde sig upp.

“Jag klarar mig själv..” mumlade han. Lily lyssnade inte.

“Bry dig inte om dom, dom känner dig inte och vet inte vem du är…” fortsatte Lily. Han nickade lite. Dom stannade utanför klassrummet och kollade in i varandras ögon. Severus log. Lily rodnade och kollade ner. Severus kysste henne och hon besvarade den tills någon puttade till Severus och han flög framåt. Lily såg vem det var och mötte hans blick. James.


Veckor flöt på, det blev till månader som sedan blev till år. Lily fann ofta James och hans kompisar när dom var på Severus. Medan Severus åter berättade att han klarade sig själv. Lily insisterade.

När dom var inne på 5:e året så hände något. Severus började undvika Lily och sluta umgås med henne. Lily förstod att något var fel. Men det var något som Lily inte bara förstod genom att Severus undvek henne. Själv började hon umgås mera med James Potter.

- - -

Lily sprang ner från läktaren när quidditch-matchen var slut. Hon såg Severus och mötte hans blick innan han kollade bort. Han kollade sorgset ner när hon fortsatte med snabba steg till Gryffindors uppehållsrum. När hon kom in genom porträttet möttes hon av James. Han böjde sig fram och oväntat kysste han henne. Hon besvarade kyssen tills hon förstod vad hon gjorde och sprang därifrån, in i sovsalen.

- - -

Severus följde Lily när hon skyndade bort från quidditch-planen. Han följde henne uppför trapporna. Han övervägde att skrika hennes namn, men gjorde det inte. När Lily klev in genom porträttet han hann precis se början av kyssen och sjönk ihop i en sittande ställning, lutad mot väggen. Han mådde nästan lite illa. James kom ut genom porträtt-hålet. Han stannade upp framför Severus.

“Oroa dig inte, hon sprang iväg…” mumlade han och gick vidare. Severus ställde sig upp. Vad i hela? Han gick ner till Slytherins uppehållsrum. Han tog papper och penna. Skrev snabbt:

Stora salen om 5 minuter.

 

Han skyndade iväg för att låna en utav Hogwarts ugglor.

- - -

Lily satt på sängen och stirrade stint ut i luften när ugglan knackade på fönstret. Hon kollade dit. Först brydde hon sig inte men när den återigen knackade på rutan så öppnade hon fönstret. Ugglan släppte ett brev på Lilys säng och flög ut igen. Lily stängde fönstret och skyndade för att öppna brevet. Vad kunde vara så viktigt? Uggleposten skulle ju kommit nästa morgon annars. Hon slet upp brevet.

En stund senare stod hon utanför stora salen i väntan på Severus. Han kom bara några sekunder senare. Hon kunde inte se honom i ögonen då han talade till henne. Hon sa inget och bara efter ett par minuter gick Severus därifrån. Lily hade förstört det. Men efter vad James gjort tidigare kunde hon bara inte umgås med Severus.


Flera år gick. Dom pratade vid tillfällen men inte ofta. James gjorde inte om sitt misstag och kysste inte Lily för ens han var helt säker. Severus gillade fortfarande Lily men inte som en vän utan mera än så. Det gjorde inte längre Lily. Hon hade fallit för James.

När dom väl gått ut Hogwarts slutade Severus inte gilla Lily, han älskade henne. Trots att Lily gifte sig med James och fick en son tillsammans med honom. Severus skulle komma att bli dödsätare, anhängare till Lord Voldemort.

En dag anföll Voldemort Lily och hennes familj. James och Lily dog och kvar blev Harry Potter, deras son. Honom bestämde sig Severus för att skydda med sitt liv och han skulle aldrig mera anförtro sig till Voldemort.

-Molly Persson