Ebbe Schön

Ebbe Schön

Månadens författare i september 2022

Ebbe Schön (1929-2022) har avlidit, 92 år gammal, en folkkär man och passionerad folklorist. För mig som har studerat etnologi och har skrivit en del om folkmedicin och folktro har han varit en inspiratör och gemytlig bekantskap. Ingen folklorist kan fylla tomrummet efter honom.

 

När Ebbe Schön fyllde 90 på luciadagen 2019 höll han en stor mottagning i en malmgård på Södermalm där såväl etablerade forskare som populärvetenskapliga skribenter samlades över glögg och pepparkakor, ett välkommet tillfälle att få diskutera folklore. Till sist höll jubilaren ett fantastiskt framträdande då han berättade underhållande om minnen från barndomen och planerna på att ge ut en ny bok Gårdstomtens tårar i en serie om en bohuslänsk gårdstomte som ger sin syn på vår historia. Detta blev hans sista opus, utgiven strax före hans bortgång. För mig var det en stor upplevelse att ha bjudits in till firandet.

 

Det är på något sätt passande att en hängiven folklorist är född på lucianatten då allsköns trolltyg troddes vara i farten. Ebbe Schön var själv en del av den tradition som han forskade om. Han har berättat om hur han som stenhuggarson på den bohuslänska landsbygden i Brastad fick uppleva hur olika folktroväsen kändes nära i nattens mörker. Mycket fick han höra som barn och folktraditionerna kom att bli hans stora livsintresse. Med en del av sin person var han en strikt vetenskapsman, men i sitt folkliga sinne höll han öppet för att det kan finnas samband som vi inte kan förstå – än. Ebbe Schön inte visste om folklore, i synnerhet den bohuslänska, är inte värt att veta. Han har bl a lyft fram hur häxprocesserna här, i motsats till i andra delar av Sverige, utmärktes av att de åtalade kvinnorna lyckades försvara sig framgångsrikt mot anklagelserna (boken Häxor och trolldom 1991).

 

Vägen till den akademiska världen var lång för stenhuggarsonen som skaffade sig möjlighet till akademisk utbildning via tjänstgöring inom krigsmakten. Ebbe Schön började som underbefäl vid unga år och lyckades tack vare sin intelligens avancera till pressofficer vid hovet. Han har doktorerat i litteraturvetenskap på författaren Jan Fridegård, som var djupt engagerad i spiritism och folktro, men han övergick sedan helt till folkloristiken. Under måna år, från 1980 till pensionen 1994, var han föreståndare för Nordiska museets stora folkminnessamling med traditionsuppteckningar från alla våra landskap och han har undervisat vid universiteten i Stockholm och Linköping.

Ebbe Schön har delat med sig av sina rika kunskaper om folktro och folksägner i många lättillgängliga böcker. Minnesvärda är också hans godmodiga, folkbildande framträdanden i radio och TV då han bl a har berättat om seder kring jul och midsommar. Med sitt vita hår och tjocka skägg ser han ut lite som ett folktroväsen, en vänlig tomte eller trollet som grunnar på hur gammalt det är - en av den norske konstnären Theodor Kittelsens finaste tavlor.

Vi har många av Ebbe Schöns böcker i Nacka! September månads quiz handlar om honom. Välj mellan att ladda ner vi nedanstående länk eller hämta en blankett på Nacka Forum bibliotek. Senaste inlämningsdag är 30/9. Tre vinnare får välja varsin bok ur priskorgen i informationsdisken!

BiblioQuiz 74 Ebbe Schön

Jan Gustafson

Foto: Håkan Olsén

Sök

Språk