Författarbesök: Karin Alfredsson

Arrangemang

Arrangemanget har redan varit

26 mars torsdag 2020
26 mars torsdag 2020
2020-03-26 till 2020-03-26.
Plats Orminge bibliotek
Målgrupp:

Karin Alfredsson är född 1953 i Lycksele, södra Lappland och utbildad journalist. Alfredsson startade sin karriär som reporter på Aftonbladet och blev sedan chefredaktör för tidningen Journalisten. Hon gick därifrån vidare till TV-jobb där hon bland annat har synts som programledare för Kalla fakta på TV4. Alfredsson har även undervisat på Poppius journalistskola och varit gästprofessor i journalistik vid Umeås universitet.

Ett genomgående tema i Alfredssons böcker är frågor som rör kvinnors livssituation. Sedan 2006 har hon gett ut en serie spänningsromaner med titlarna 80 grader från Varmvattnet, Kvinnorna på 10:e våningen 2008, Klockan 21:37, Den sjätte gudinnan och Pojken i hiss 54. I dessa böcker får läsarna genom bokens huvudperson, läkaren Ellen Elg, starka skildringar av kvinnors liv i länder som Polen, Indien och Pakistan. Alfredsson har själv erfarenhet av att ha bott i dessa länder där hon har arbetat med att skriva frilansreportage och även som chef för Kooperation utan gränsers verksamhet i södra Afrika.

Alfredssons skrivande fokuserar på att lyfta fram hur kvinnor lever i olika delar av världen och vilka problem kvinnor fortfarande brottas med. I boken Skrik tyst så inte grannarna hör, nominerad till Årets bok 2018, får vi följa livet i Zambias diplomatkretsar, där en kamp om att kontrollera kvinnor utspelas. Huvudkaraktären Eleanor är frisör och singel när hon träffar den charmige äldre Roger som övertalar henne att följa med till Zambia för att klippa håret på diplomathustrur. Vad som förefaller att bli ett liv i lyx utvecklas istället till en vardag med destruktiva relationer men också till ett starkt band av systerskap.

Karin Alfredsson följde upp succén Skrik tyst så inte grannarna hör (nominerad till Årets bok 2018) med Vajlett och Rut, en relationsroman om två kvinnor i Västerbottens inland i mitten på förra seklet. Om hur det var och är att tvingas bryta mot normen för att vara sann mot sig själv. Och i år har precis del 2 om Vajlett och Rut kommit, Roger och Rebecka.

 Karin Alfredsson kommer till Orminge bibliotek torsdag 26 mars kl 18. Välkommen!